гингивит

Гингивит е често срещано възпаление на венците. То представлява начална фаза на хронична инфекция на венците, наречена пародонтоза и поради тази причина се смята за по-податливо на лечение.
Основна причина за развитието на гингивит е плаката, която се образува постоянно по повърхността на зъбите и венците. Ако тя не се премахва ежедневно чрез редовно миене на зъбите и устната кухина с четка за зъби, се стига до натрупването на токсини, които водят до възпаление на тъканта около зъбите (венците) и така започва развитието на гингивит. В тази ранна фаза възпалението на венците може да бъде предотвратено, тъй като костта и тъканите, които свързват венците със зъбите все още не са засегнати.

Гингивит – ранни сигнали за появата му

Най-отличителните прояви на начална фаза на гингивит са зачервени, подути и чувствителни венци, които могат да кървят при миене на зъбите. Това се дължи на токсини в зъбната плака, които дразнят тъканта.

Друг признак на гингивит е отдръпване на венците, което прави зъбите да изглеждат удължени.

Образуват се и венечни джобове, където се събират плака и хранителни остатъци. Това води до повишаване на броя на бактериите в устната кухина и възпаление на тъканта на венците и ако в този стадий не се предприеме лечение, се стига до хронично възпаление на венците (пародонтоза).

Някои хора усещат появата на лош дъх и лош вкус в устата дори и заболяването да не е в напреднал стадий. Може да се появи и гной във венечния джоб, вследствие на развилата се инфекция.

Средство за превенция на гингивит

Появата на гингивит може да бъде предотвратена чрез навременна реакция и добра устна хигиена. Правилното и редовно почистване на зъбната плака (поне два пъти дневно) е от съществено значение, защото веднъж, след като се наслои и втвърди и се превърне в зъбен камък, само стоматолог може да я премахне.

Някои храни и напитки също могат да осигурят добро здраве за зъбите и венците. А избягването на цигарите и други видове тютюн е задължителен елемент от методите за предпазване на заболявания на венците.

Благоприятен ефект при гингивит се наблюдава при приема на Инсадент / Insadent® – натурално средство с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Течните капсули (Solucaps®) на Инсадент осигуряват цялостна грижа за здравето на венците чрез съдържащите се в тях висококачествени съставки – екстракт от царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина.

Освен за превенция, Инсадент може да се използва и за лечение на гингивит, както и за премахване на лошия дъх и лошия вкус в устата.