зъбна плака

Натрупването на зъбна плака в устната кухина е на практика неизбежно. Дори и редовното миене на зъбите и устната кухина не може да предотврати образуването на зъбна плака, тъй като тя се натрупва в рамките на няколко часа. А специалистите препоръчват зъбите да се мият не по-малко, но и не повече от 2 пъти дневно.

Зъбна плака – какво представлява и по какво се различава от зъбния камък?

Денталната плака е тънък прозрачен филм, съставен от нормално обитаващите бактерии в устната кухина. Натрупването й по зъбите и тъканите в устата е нормален процес, защото бактериите постоянно се възпроизвеждат. Те се размножават вследствие на храните и напитките, които консумираме – особено тези, които съдържат много захар или са по-лепкави.

Бактериите произвеждат киселини, които атакуват повърхността на зъбите и така натрупаната плака води до раздразнение на самата венечна тъкан – основна причина за развитието на възпаление на венците, познато като гингивит. За щастие това състояние лесно може да се предотврати чрез следването на някои основни препоръки.

Зъбният камък, от друга страна, не се повлиява така успешно от мерките, предприети в домашни условия. Той се образува при втвърдяване на плаката вследствие на реакция при контактът ѝ с минералите в слюнката. При някои хора процесът на натрупването на зъбен камък е по интензивен и с напредване на възрастта те трупат все повече и повече зъбен камък.

В основата на зъба, където започва венецът, наслоеният зъбен камък придобива жълтеникав или кафеникав цвят, който най-често се наслоява върху предните долни зъби. Субстанцията е твърда и грапава и нерядко е причина за заболявания на венците. Където и да се е образувал, зъбният камък се почиства при стоматолог. Препоръчва се да се почиства на всеки 6 месеца.

Правилно почистване на зъбна плака и превенция на натрупване на зъбен камък

Добрите хигиенни навици са в основата на здравето на устната кухина. Плаката се почиства чрез ежедневно миене на зъбите с четка и паста, както и използване на конец за зъби. С редовно почистване на зъбната плака се постига успешна превенция на натрупването на зъбен камък.

Едно от най-предпочитаните и препоръчвани от специалисти средства за поддържане здравето на венците и зъбите е Инсадент / Insadent®.

Инсадент е продукт с натурален състав, който притежава противовъзпалителен и регенериращ ефект върху съединителната тъкан в устната кухина. Природният продукт усилва производството на слюнка, с което се намалява образуването на зъбна плака. Инсадент е подходящ за прием и при някои заболявания на венците и пародонта (гингивит и пародонтоза), лош дъх от устата и при вторична ксеростомия (сухота в устата) от медикаментозен произход.