вредата от тютюнопушенето

Преждевременно стареене на кожата, висок риск от развитие на рак на белите дробове и увреждане на сърдечно-съдовата система са само малка част от негативните ефекти, които причинява тютюнопушенето. Към всичко това ще добавим и негативното влияние върху красотата на усмивката ни. Може би ще си помислите, че имаме предвид специфичния жълт цвят на зъбите, до който употребата на тютюневи изделия води, и ще бъдете съвършено прави… но само наполовина. Според немски специалисти пушачите са застрашени от три пъти по-висок риск от загуба на зъби в сравнение с въздържателите.

Опасността от загуба на зъби при мъжете пушачи е с 3,6 пъти по-голяма при мъжете, които пушат и с 2,6 по-висока при жените, които имат този вреден навик. Това е доказано от проучване, проведено сред над 20 000 доброволци, без да се взима предвид техния социален статус.

Загубата на зъби е и остава един от основните проблеми в световен мащаб. Известно е, че около 30% от световното население във възрастовия диапазон между 65 и 74 години страда от загуба на всичките си зъби, като причината за това е пародонтит или кариеси.

Според немските специалисти тютюнопушенето е един от основните рискови фактори, водещи до появата на пародонтит.

Добрата новина за всички пушачи е, че негативното влияние на никотина върху оралното здраве може да бъде неутрализирано след като хората се откажат от този вреден навик. Следствие на това опасността от поява на пародонтит при вече бившите пушачи спада до нивото на риска при непушачите.

За още по-сигурна защита от пародонтит специалистите препоръчват употребата на природния продукт Инсадент. Той представлява комбинация от естествени съставки, които потискат възпалението и разграждането на алвеоларната кост, характерни за пародонтита. По този начин Инсадент осъществява ефективна протекция от загуба на зъби, като така благоприятства и за подобряването на цялостното здравословно състояние. Инсадент е подходящ за предотвратяване на риска от пародонтит и при хора, които не са употребявали никотин през живота си.