Проблеми с венците при менопауза

Всяка временна промяна в хормоналните нива оказва ефект върху състоянието на венците и денталните тъкани като цяло. Затова рискът от проблеми с венците е много по-висок при жените, намиращи се в периоди от живота си, свързани с резки хормонални флуктуации.

Проблеми с венците, при това сериозни и трайни, е най-вероятно да се появят през менопаузата. Рискът тогава е много по-висок в сравнение с другите периоди от живота на жената, носещи хормонални промени – пубертета, бременността или периодите на менструация.

Проблеми с венците през менопаузата

Дефицитът на естроген през менопаузата води до намаляване на костната плътност и повишен риск от остеопороза. Загубата на костно вещество засяга всяка кост на скелета, включително т.нар. алвеоларна кост, която придържа зъбите захванати за челюстта. Стопяването (резорбцията) на алвеоларната кост е основна причина за влошаване на денталното здраве през менопаузата.

Най-честите проблеми с венците, провокирани от ускорената резорбция на алвеоларната кост през менопаузата, са гингивит и пародонтоза. Много често те водят до допълнителни дентални проблеми като загуба на зъби и сериозни възпаления в устната кухина.

Проблеми с венците и зъбите през менопаузата може да се появят и вследствие намалената секреция на слюнка в този период. Причина за това състояние също е естрогенният дефицит, водещ до намалена функция на слюнчените жлези.

Добрата новина е, че стопяването на алвеоларната кост не е непреодолим проблем. Процесът може да бъде стопиран преди да се е стигнало до необратимо увреждане на венците и загуба на зъби. Същото важи и за редуцираната функция на слюнчените жлези. Тя може да бъде естествено стимулирана за бързо справяне със сухотата в устата.

Проблеми с венците през менопаузата – профилактика и овладяване

Качествена дентална грижа за профилактика и овладяване на проблемите с венците осигурява природният продукт Инсадент / Insadent®. Той съдържа 2 съставки с доказано благоприятен ефект върху денталните тъкани – фолиева киселина и екстракт от царевична коса. Те допълват действието си и стопират резорбцията на алвеоларната кост, като същевременно стимулират секрецията на слюнка.

Инсадент е удачно, безопасно и научно доказано средство за превенция и овладяване на проблемите с венците, включително в периода на менопауза. Действа благоприятно срещу пародонтоза, гингивит, лош дъх, сухота в устата (ксеростомия) и др.