проблемите със зъбите и венците

Зъбите като индикатор за човешкото здраве

Когато състоянието на организма ни е влошено той се опитва да ни покаже това по различни и най-неочаквани начини. За съжаление много хора дълго време не обръщат внимание на симптомите за даден здравословен проблем, което може да доведе до сериозното му задълбочаване и трудности при лечението му. Знаете ли, че състоянието на зъбите е една от най-сигурните индикации за наличието или отсъствието на даден здравословен проблем?

Увреден емайл

Tози проблем със зъбите “говори” за наличието на високи нива на хормона на стреса (кортизол) в организма. Този факт е научно доказан. За да стигнат до него специалисти от университета в Цюрих изследват здравословното и психическо състояние на 50 студента по медицина. 25 от тях били изложени на силен стрес, свързан с трудна изпитна сесия, а останалите 25 доброволци посещавали лекции, които не били свързани с повишаване нивата на стрес. Какви били резултатите? След един месец учените установяват, че при студентите от първата група здравето на зъбите и венците е много по-лошо в сравнение с това на участниците във втората група. И по-точно щетите от високите нива на стрес върху зъбите се състоят в изтъняването, напукването и увреждането на зъбния емайл. Причината за това е, че по-време на сън хората, страдащи от повишени нива на стрес, стискат и/или тракат неволно със зъби като силата на този натиск може да достигне до 80 кг. Освен това по този начин се стига до болки и натъртвания на венците.

Сухота в устата

Сухотата в устата (ксеростомия) е един от характерните симптоми на заболяването диабет. Характерни за състоянието са затрудненията при говор, преглъщане и дъвчене. Освен, че е един от симптомите на диабет тип 2 ксеростомията може да бъде причинена и от прекомерна употреба на никотин и кофеин, както и от прием на лекарства за понижаване на кръвното налягане, силни аналгетици и др.

Как да върнем здравето на зъбите си?

При наличие на проблеми със зъбите не бива да се отлага посещението при стоматолог, който ще назначи съответното лечение. Едно от препоръчваните от много специалисти средства за поддържане на отлична устна хигиена и здрави зъби е природния продукт Инсадент. Инсадент съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които притежават противовъзпалителен и укрепващ ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина, като едновременно с това усилва продукцията на слюнка и увеличава вискозитета й, което е особено важно за преодоляване на ксеростомията.