проблеми със зъбите при бременност

Всяка бъдеща майка може да бъде засегната от проблеми със зъбите при бременност. Как бременността повлиява денталното здраве, какви проблеми могат да възникнат и кои са решенията? На тези и други важни въпроси даваме отговори в следващите редове.

Ефектът на бременността върху оралното здраве

Промените в женското тяло по време на бременност могат да дадат отражение върху здравето в устната кухина, като повлияят състоянието на венците и зъбите. Например, повишените нива на женските полови хормони естрогени и прогестерон увеличават риска от някои орални проблеми. Навиците на хранене също могат да се променят в периода на бременността. Много бременни дами имат силно желание за похапване на сладки храни, които обаче, могат да влошат оралното здраве.

Повишените нива на хормоните през бременността повлияват мускулния пръстен в стомаха (езофагеален сфинктер), който задържа храната в стомаха. Под тяхно въздействие, гастроезофагеалния рефлукс или повръщането при сутрешно гадене връщат стомашни киселини в устата. Многократното повръщане може да увреди зъбния емайл и да увеличи опасността от кариеси. Занемаряването на устната хигиена в резултат на гадене и повръщане при миене на зъбите, също е предпоставка за поява на орални проблеми.

Проблеми със зъбите при бременност

  • Кариеси

Кариесът представлява увреден участък на повръхността на зъба. Бременните жени са по-уязвими към формиране на кариеси. Те могат да предадат бактерии, причиняващи кариес, на бебето преди или след раждането. По този начин се създава риск за денталното здраве на детето на по-късен етап.

  • Разклащане на зъбите

Както споменахме, хормоналните изменения през бременността са отговорни за отпускане на тъканите и костите, които поддържат зъбите. В резултат зъбите могат да се разклатят.

  • Ерозия на зъбите

Жените, страдащи от сутрешно гадене и повръщане, са в риск от ерозия на емайла на зъбите, поради честа експозиция на стомашни киселини.

Проблеми с венците при бременност

  • Гингивит

Гингивитът е възпаление на венците, което ако не се третира, се превръща в заболяването пародонтит. Повишените нива на хормони през бременността увеличават възможността за развитие на гингивит. Издайническите симптоми са зачервяване, подуване, лесно кървене и лъскав външен вид на венците.

  • Пародонтит

Пародонтозата причинява сериозна инфекция на структурите, които поддържат зъбите – венците, сухожилията и костите. В резултат зъбите могат да се разклатят и да се стигне до загуба или вадене на зъби. Пародонталната болест може да предизвика навлизане на бактерии от устната кухина в кръвта, и последващо засягане на жизненоважни органи.

Надеждно и безопасно решение при проблеми с венците и зъбите при бременност

Бъдещите майки могат да разчитат на лека бременност без риск от орални проблеми, като се доверят на Инсадент / Insadent®®. Продуктът представлява природно терапевтично средство, под формата на течни капсули, за профилактика и поддържата терапия на проблеми с венците и зъбите. Благоприятното му действие се дължи на комбинация от две напълно натурални, висококачествени съставки. Това са стандартизирани екстракти от Царевична коса и фолиева киселина (Витамин B9). Благодарение на тях, продуктът оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Допринася за намаляване на налепите по зъбите, преустановява резорбцията на алвеоларната кост и спира разклащането на зъбите. Пази венците от възпаления, премахва лошия дъх и сухотата в устата. Помага за поддържане на отлична орална хигиена, като така намалява риска от кариеси. Може да се приема по време на бременността без опасност от нежелани ефекти.