проблеми в устната кухина

Към момента няма научни доказателства, че носенето на предпазна маска води до поява на проблеми в устната кухина. Това казват експертите по орално здраве и привеждат доводи в подкрепа на своята теза.

Проблеми в устната кухина, които погрешно се свързват с носенето на предпазна маска

Следните орални проблеми нямат връзка с носенето на защитната маска и специалистите се аргументират за това:

Лош дъх (халитоза)

Над 700 вида бактерии живеят в хармония в устната кухина. Недостигът на кислород може да наруши баланса помежду им и „лошите“ бактерии да вземат числено превъзходство над „добрите“.

„Възможно е продължителното носене на маска да причини доскомфорт, но не и да попречи на нормалното насищане на тялото с кислород“. Категорични са от Световната здравна организация (СЗО).

„При носене на предпазна маска част от издишания въздух се задържа в тъканта. Това кара много хора да осъзнаят, че имат лош дъх. Проблемът е съществувал отдавна, просто е оставал незабелязан. Неправилно е да се упрекват маските за появата му.

И още нещо – ако маската не се сменя или почиства редовно, в нея се задържат бактерии. Така тя самата започва да излъчва неприятна миризма и проблемът с лошия дъх от устата се задълбочава“. За това предупреждава д-р Оскар Кастро, председател на Съюза на стоматолозите в Испания.

Петна по зъбите – още един от погрешно подозираните проблеми в устната кухина заради носенето на предпазна маска

„Несериозно е да се твърди, че носенето на предпазна маска причинява зъбно оцветяване“, казва д-р Кастро. Като причини за петната по зъбите той посочва:

  • липсата или недостатъчната орална хигиена
  • тютюнопушенето
  • приемът на определени храни и напитки (кафе, червено вино, черен чай), ярко оцветени плодове и зеленчуци (моркови, домати, цвекло, ягоди, къпини, череши, боровинки) и преработени продукти

Сухота в устата (ксеростомия)

„Има случаи на хора, които съобщават, че усещат сухота в устата след продължително носене на маска. Подобни оплаквания обаче са субективни, тъй като категорично няма намаляване на слюнката“, пояснява д-р Кастро.

Както вече стана ясно, посочените проблеми в устната кухина нямат връзка с носенето на предпазна маска. Те обаче съществуват и не бива да бъдат пренебрегвани

За справяне с всички тях има едно решение – Инсадент / Insadent®®. Това е изцяло природен продукт, който оптимално допълва всекидневната орална грижа. Съчетание от фолиева киселина 200 mcg и екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg той се използва за:

В допълнение успешно се прилага в лечението и профилактиката на едни от най-тежките заболявания на венците и подлежащата кост – гингивит и пародонтит (пародонтоза).

Продуктът е безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителна употреба. Предлага се в иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-висока ефективност и по-бързо действие. Наличен е в аптечната мрежа в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има атрактивни промоции.