причини за пародонтоза, пародонтална болест

Днес ще посочим главните причини за пародонтоза (пародонтит) – вторият най-разпространен дентален проблем след кариеса. Вижте кои са те и как може да се профилактира заболяването.

Това са най-честите причини за пародонтоза

Лоша зъбна хигиена

Превенцията на зъбните заболявания започва у дома. Профилактиката включва добра устна хигиена и здравословна балансирана диета. За да се гарантира оптимална грижа за устната кухина, към всичко това трябва да се прибави и редовното посещение при зъболекар за обстоен дентален преглед. Много хора обаче пренебрегват тези съвети и по този начин се излагат на риск от редица зъбни и венечни заболявания. Ако зъбната плака не се отстранява редовно, тя минерализира и се превръща в зъбен камък. Това твърдо отлагане по повърхността на зъбите и привенечната граница е предпоставка за развитие на кариес и възпаление на венците – гингивит и пародонтит.

Тютюнопушене – една от главните причини за пародонтоза

Изследванията сочат, че редовната употреба на никотин е сред водещите фактори за развитие и прогресиране на пародонтоза. Това едва ли е учудващо предвид факта, че пушачите са по-предразположени към натрупване на зъбен камък от непушачите. В допълнение при тях лесно се образуват венечни джобове, където се натрупват пародонтални бактерии. Тези болестотворни микроорганизми увеличават риска от венечна увреда.

Генетична предразположеност

Около 30% от хората по света имат наследствена предразположеност към венечно заболяване. Това ги прави 6 пъти по-уязвими към появата на пародонтоза. Ето защо всеки с фамилна история за хронично заболяване на венците трябва да бъде още по отговорен към оралното си здраве.

Определени заболявания

Някои заболявания правят човек податлив на пародонтални заболявания. Такива са дихателните и сърдечно-съдовите болести, артритът, остеопорозата и дибетът. Знаеки това, засегнатите трябва да засилят грижата за здравето на устната кухина.

Медикаменти

Оралните контрацептиви, лекарствата за сърце, антидепресантите и стероидите оказват отрицателно влияние върху състоянието на венците и ги правят податливи на пародонтоза. Именно поради това е желателно да се заменят с по-безвредна алтернатива.

След като научихте кои са основните причини за пародонтоза, е време да разберете как лесно и напълно безопасно да се профилактира венечното заболяване

Стоматолозите у нас препоръчват Инсадент/Indsadent® за оптимална профилактика на пародонтоза. Този природен продукт осигурява първокачествена грижа за венците и устната кухина. Това е възможно благодарение на вложените съставки – фолиева киселина и екстракт от Царевична коса. В комбинация те имат синергично действие и оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Щателно проучени са по отношение на своята безопасност и ефективност при пародонтоза.

За постигане на най-добър ефект се препоръчва ежедневен продължителен прием на Инсадент. Освен за профилактика продуктът успешно се прилага и за лечение на венечни заболявания. Има доказана безопасност и поносимост.