причина за пародонтит

Колкото и невероятно да звучи, затлъстяването може да стане причина за пародонтит (пародонтоза). Ново изследване с лабораторни мишки го потвърждава. Резултатите са публикувани в Journal of Dental Research (JDR).

Всъщност става въпрос за това, че хроничното възпаление в резултат на затлъстяването може да доведе до развитие на специфични клетки. Тези клетки са наречени остеокласти и разграждат костната тъкан, включително в алвеоларната кост, която участва в поддържането на зъбите.

„Има ясна връзка между степента на затлъстяване и пародонталното заболяване. Механизмите на връзките между тези две състояния обаче не са докрай изяснени и все още се проучват“. Думите са на главният автор на изследването д-р Кийт Къркууд. Той е професор по орална биология във факултета по Дентална медицина на Университета в Бъфало, САЩ.

Ето как учените достигат до заключението, че затлъстяването е възможна причина за пародонтит

В продължение на 16 седмици проф. Къркууд и неговите колеги подлагат две групи мишки на много различна диета. Едните гризачи са на режим с ниско съдържание на мазнини (едва 10% от енергията идва от мазнини). Другите – са на високомазнинен режим на хранене (цели 45% от енергията идва от мазнини).

При анализа на резултатите прави впечатление, че мишките, приемали храни с високо съдържание на мазнини, са с:

  • по-висок процент на затлъстяване
  • повече възпаление в организма
  • анормално увеличение на имунни клетки, наречени миелоидни супресорни клетки (MDSCs)

Въпросните клетки се развиват в клетки на костния мозък и далака, в т.ч. и в остеокластите.

От изследването става ясно още, че мишките на високомазнинна диета са…

  • с по-високи нива на остеокласти
  • с висока експресия на 27 гена, свързани с образуването на остеокласти
  • имат по-голяма загуба на алвеоларна кост

Тук е мястото да кажем, че загубата на алвеоларна кост е от критично значение за прогресията на пародонтита. Ако не се предприеме своевременно и адекватно лечение, това може да доведе до загуба на зъби.

„Данните от изследването подкрепят тезата, че затлъстяването увеличава риска от загуба на алвеоларна кост при пародонтит“, категорични са учените. Те предполагат, че анормалното увеличение на миелоидни супресорни клетки при затлъстяване води до сериозно разрушаване на частта от челюстната кост, която обгражда зъба.

Затлъстяването не е единствената причина за пародонтит. Природното решение на денталния проблем обаче е само едно…

Инсадент / Insadent®® – изцяло натурален продукт, който помага за овладяване на възпалението на венците и пародонта. Всяка капсула съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Zea Mays (Царевична коса) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза.

При редовен и продължителен прием по 1 течна капсула (Solucaps) 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца продуктът:

  • оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина
  • преустановява резорбцията на алвеоларната кост, като стимулира остеоцитите (клетки, отговорни за поддържане на костната маса) и намалява разклащането на зъбите

При нужда курсът може да се повтори. Няма данни за странични ефекти и нежелани реакции дори при продължителен прием. Търсете в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.