Полиненаситени мастни киселини

Венците са част от меките тъкани в устата. Те „запечатват“ основата на зъба, с което предпазват от триене на храната. Здравите венци създават защитна бариера и са важни за поддържане на цялото дентално здраве.

Възпалението на венците е възможно да прогресира и да засегне костната тъкан, която заобикаля и поддържа зъбите. Трите стадия на заболяване на венците са гингивит, пародонтит и напреднал пародонтит.

Връзка между повишен прием на полиненаситени мастни киселини и ниско разпространение на пародонтит

Обнадеждаващи са данните от ново проучване, което доказва, че включването на полиненаситени мастни киселини (омега 3) в режима на хранене е възможно да предотврати с до 30% евентуални заболявания на венците като пародонтит (пародонтоза).

Традиционно лечението на пародонтит е фокусирано върху справяне с бактериалната инфекция, която причинява заболяването. Но по-съвременни стратегии насочват вниманието към възпалителния отговор. Изследователи от Харвард предполагат, че прилагане на терапия на основата на промяна в хранителните навици е по-прост, но не по-малко ефективен метод за превенция на заболяванията на венците и пародонта.

Учените открили, че приемът на полиненаситени мастни киселини и по-специално докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) са обратнопропорционално свързани с появата на пародонтит, т.е могат да предотвратят развитие на заболяването.

Храните, които съдържат значителни количества полиненаситени мастни киселини, са по-мазни риби (сьомга, риба тон, скумрия), ядките и фъстъченото масло. От природните продукти специалистите препоръчват прием на ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+.

За да проведат изследването си, изследователите са използвали данни от Национално проучване относно хранене и здраве и установили, че приемът на полиненаситени мастни киселини и по-специално DHA и EPA се свързват с намалено разпространение на пародонтит. Оказва се обаче, че линоленовата киселина (LNA), която също спада към групата на полиненаситените мастни киселини, не показва същата връзка.

За здрави венци – полиненаситени мастни киселини и още нещо…

Друг не по-малко ефективен метод за лечение на заболявания на венците и пародонта е приема на фолиева киселина (витамин B9) и екстракт от царевична коса. Комбинацията между тези две природни съставки действа ефикасно срещу възпалителните процеси в устната кухина и влияе благоприятно върху здравето на венците.
Инсадент / Insadent® съчетава двете вещества в правилните пропорции и се препоръчва при установени заболявания на венците или с цел профилактика. Срещу гингивит и пародонтоза оптималният препоръчителен прием е по 1 течна капсула 2 пъти дневно в продължение на поне 3 месеца за оптимален ефект.