заболявания на венците

Съществуват все повече и различни съвременни фактори, които влошават състоянието на устната кухина. Възможността да се докоснем до вредни навици, като например честа употреба на разнообразни газирани напитки, различни видове вредни сладки храни и други е по-голяма. Но същевременно можем да изберем подходяща четка за зъби, както и да разчитаме на куп полезни съвети, с които да избегнем появата на проблемни венци навреме. Ето някои по-важни от тях.

Проблемни венци – полезни съвети за предотвратяване на появата им

Пълноценен хранителен режим

Важен фактор за здравето на устната кухина е правилния избор на храна и начинът, по който се храним. По-голяма вероятност да сме едни от многото хора с проблемни венци е неподходящият хранителен режим. Не е добре да се подлагаме на небалансирана, прекалено въглехидратна диета. Препоръчва се и ограничаване употребата на захар. Вместо това е добре да пристъпим към рационално хранене, богато на витамини и антиоксиданти, полезни за венците.

Избягване на стреса и тютюнопушенето

Стресът и тютюнопушенето също се отразяват неблагоприятно върху здравето на нашите венци и разбира се на състоянието на целия организъм.

Поддържане на добра устна хигиена

Една от най-честите причини, водещи до различни възпаления на венците е недобрата устна хигиена. При натрупване на плака и ненавременно отстраняване на бактериите се стига до възпаление на венците – гингивит. А последващо може да бъде заболяването – пародонтит (пародонтоза). При това състояние е необходимо дългосрочно и комплексно лечение, тъй като в напреднала фаза се стига до загуба на зъби. Много е важно да се избегне този резултат с превантивни мерки като редовно миене на зъбите, употреба на антимикробна вода за изплакване на устата.

Избор на подходяща четка за зъби

Неправилно подбраната, прекалено твърда четка, може да причини нараняване на венците и да последва възпаление. Добре е да използваме четката за зъби не повече от 3 месеца, за да не позволим развитието на патогенни микроорганизми.

Прием на Инсадент/ Insadent®

При всички случаи на проблемни венци е препоръчителен приемът на природно средство с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Инсадент е подходящ при възпаление на венците – гингивит и пародонтоза, лош дъх от устата, при вторична ксеростомия (сухота в устата) от медикаментозен произход. Може да се ползва продължително време без опасност от поява на странични ефекти.