Петна по зъбите

Здравите и бели зъби са едно от нещата, които ни правят привлекателни за околните като същевременно формират първите впечатления у тях при запознанство например.
В някои случаи обаче по зъбите ни се образуват неестетични петна, които може да повлияят пагубно на самочувствието и начинът, по който другите гледат на нас.

Кои са основните видове петна по зъбите?

Те може да бъдат жълти, бели, кафяви или черни, гладки или грапави.

Бели и кафяви петна по зъбите, дължащи се на начални кариеси

В началото те представляват окръглени или лентовидни лезии с тебеширено бял цвят. Тези петна се дължат именно на кариеси, които разграждат емайла и формират в него пори. Когато не се предприемат своевременни мерки, порите се увеличават и в тях се натрупват различни пигменти, а петното от бяло се превръща в кафяво.

Тъмно кафяви до черни петна по зъбите, дължащи се на външно оцветяване

Тези петна по зъбите са резултат от прием на напитки и храни, съдържащи пигменти – вино, соев сос, кафе, цвекло. Образуват се и вследствие на тютюнопушенето. Появяват се до венеца или в пространствата между зъбите. Появата им може да бъде предотвратена чрез поддържането на отлична орална хигиена.

Черни, кафяви или бели петна по зъбите, причинени от вътрешни фактори

Те се образуват по време на изграждането на зъбите и засягат в дълбочина денталните структури. Представляват нарушения в структурата и цвета на зъба, които са причинени от:

– прием на някои антибиотици в ранна детска възраст или през бременността

– травми на млечните зъби

– генетично обусловени дефекти

– прекомерна употреба на флуорни препарати

Кафяво или жълтеникаво оцветени петна от плака

Те се появяват близо до ръба на венеца. Причина за натрупването на плака е неправилната устна хигиена, както и недостатъчното почистване на междузъбните пространства.

Как да предотвратим появата на петна по зъбите?

Възможните начини за тази цел включват промяна на методиката за четкане на зъбите и използване на дентален конец при извършване на ежедневната устна хигиена. За ефективна борба с петната по зъбите допринася и природният продукт Инсадент / Insadent®. Той съдържа фолиева киселина и екстракт от царевична коса, които намаляват вискозитета на слюнката, a това от своя страна има значение за предотвратяване появата на зъбна плака.