заболявания на венците

Наличието на периодонтално заболяване (пародонтит; пародонтоза) е свързано с влошена функция на белите дробове. Заключението е от изследване на Бергенския университет в Норвегия. Проучването е представено по време на конгреса EuroPerio10, провел се от 15 до 18 юни 2022 г. в Копенхаген, Дания. Организатор на Конгреса е Европейската федерация по пародонтология (EFP).

„Проведеното от нас проучване показва връзка между пародонтита и белодробната функция. Това идва да покаже само едно – добрата орална хигиена е от полза както за устното, така и за респираторното здраве“. Думите са на водещия автор на изследването Андерс Росланд, който е докторант в катедрата по Клинична стоматология на Бергенския университет. Той уточнява, че резултатите разкриват единствено връзката между белодробната функция и пародонтита. Необходими са повече изследвания, за да се:

  • анализира причинно-следствената връзка
  • определи дали пародонталното лечение би могло да доведе до подобряване на белодробната функция

Периодонтално заболяване и функция на белите дробове

В проучването участват общо 1021 души (513 мъже и 508 жени) на средна възраст 44,5 години. Те преминават стоматологичен преглед, който включва радиография и оценка на състоянието на зъбите и венците. За тежестта на пародонтита се съди по дълбочината на зъбните джобове и загубата на адхезия (прилепване, слепване) на околните тъкани. Степента на възпаление се определя от процента на кървящите зони при сондирането им.

Умерен пародонтит е диагностициран при 289 души (28%), а тежък – при 71 (7%). Останалите 65% от участниците попадат в графата „здрави“ или „с лек пародонтит“.

Средната възраст на хората с тежък пародонтит е 55 години, като 59% са мъже. Впечатление прави, че хората с умерен или тежък пародонтит по-често са пушачи.

Функцията на белите дробове е оценена с помощта на спирометрия.

За целите на проучването се отчитат следните показатели…

  • принудителен жизнен капацитет (FVC)
  • принудителен обем на издишване за една секунда (FEV1)

„Показателите за белодробната функция се влошават със задълбочаване на пародонтита. Възпалението на дихателните пътища би могло да се дължи на инфекцията на венците и вдишване на съдържащите се в зъбната плака бактерии. Ако това се потвърди, лечението на пародонтита и добрата устна хигиена може да се окажат ключ към подобряване на дихателното здраве“. Това казва в заключение Росланд.

Предвид рисковете, които са налице при периодонтално заболяване, лечението не бива да се отлага

Наши доказани специалисти по дентална медицина препоръчват Инсадент / Insadent®® срещу пародонтит. Продуктът е с изцяло природен състав. Формулата съдържа следните две активни съставки с доказано действие при възпаление на венците и пародонта (гингивит и пародонтит):

  • висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) 30 mg
  • фолиева киселина 200 mcg

Съставките взаимно се допълват и усилват действието си. Иновативните течни капсули (Solucaps) се грижат за тяхното бързо и цялостно усвояване, а с това и за по-мощния ефект.

Клинични данни показват, че редовният прием на продукта:

  • оказва ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина
  • спомага за преустановяване резорбцията на алвеоларната кост

При пародонтит се приема по 1 течна капсула 2 пъти дневно, непосредствено преди хранене в продължение на минимум 3 месеца. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.