Перикоронит

Почти няма човек, при който появата на мъдреците да не е довела до различни дентални проблеми. В стоматологичната практика оперативната екстракция (вадене на мъдрец) е сред често извършаваните процедури. Тя се налага най-вече при наличие на възпаление на венците около излизащия мъдрец. Състоянието се означава като перикоронит.

Основни причини за развитие на перикоронит

Възпалението на венците в зоната на никнещия мъдрец и появата на перикоронит е последствие от няколко фактора:

  • пространството в устната кухина силно се ограничава в юношеството, когато млечните зъби се подменят с постоянни
  • мъдреците са големи зъби, а трябва да израстнат в тясното пространство в края на венеца
  • много често израстват накриво
  • почистват се много трудно от натрупаната зъбна плака и редовно по тях се появяват кариеси

Всичко това е причина за нараняване на лигавицата на устната кухина и травмиране на венците. В резултат се появява остро възпаление на денталната тъкан около мъдреца (перикоронит) с образуване на джобове. В тях попадат остатъци от храната и зъбна плака с развиващите се в нея бактерии. Проблемът с възпалените венци се влошава, те кървят обилно и състоянието изисква задължителна консултация с дентален специалист.

Перикоронит – лечение и поддържащи грижи за устната кухина

За лечение на перикоронит се прилагат антибиотици, елиминиращи бактериалната инфекция. Това е особено важно, тъй като инфекциите в устната кухина могат бързо да доведат до усложнения и засягане на нервната система, включително мозъчната тъкан. В болшинството от случаите се налага изваждане на мъдреца за избягване на последващи проблеми.

За лечение на възпалените венци и за профилактично обгрижване на устната кухина се препоръчва приемът на Инсадент / Insadent®. Той действа противовъзпалително и заздравява травмираните дентални тъкани. Действието на Инсадент е потвърдено от успешното лечение на дентални проблеми при много пациенти. Приемът на този продукт осигурява успешно справяне с редица дентални проблеми като гингивит, пародонтоза, лош дъх и сухота в устата.