пародонтоза

Пародонтоза (пародонтит) е най-сериозното възпалително заболяване на устната кухина. В напреднал стадий тя провокира съществени дентални проблеми със стопяване на алвеоларната кост, отдръпване на венците и оголване на зъбите. След време всеки пациент се сблъсква с проблема липсващи зъби, защото напредналата пародонтоза дори днес е необратимо състояние. Затова от ключово значение е качествената й профилактика.

Въпреки че има доказано ефективни продукти за навременно овладяване и спиране прогресията на пародонтозата, заболяването продължава да засяга все повече хора по света. Специализирано дентално проучване показва, че напредналата пародонтоза е 6-тият най-разпространен здравословен проблем в света. Това поставя на дневен ред 2 основни въпроса:

  • Кой е най-застрашен от пародонтоза и последствията й?
  • Можем ли да разчитаме на качествен метод за възстановяване на оголени венци при ранна пародонтоза?

Пародонтоза – рискови групи според официалната статистика

Според официалните данни на първото глобално проучване от пародонтоза страдат поне 750 милиона души по света. В последните 20 години се наблюдава значително увеличение на случаите, когато пародонтозата се открива едва в напреднал и почти неовладим стадий. Най-осезаемо е увеличаването на случаите на напреднала пародонтоза сред възрастовата група 30-40 години. Пик на заболеваемостта има при хората около 38-годишна възраст.

Основен рисков фактор за развитие на пародонтоза е напредването на възрастта, но посочените данни сочат, че днес има фактори, които провокират пародонтоза и в ранна възраст. Най-застрашени от това заболяване са хората, които:

  • пренебрегват ежедневната устна хигиена
  • пушат редовно
  • страдат от диабет
  • имат лошо поставени зъбни протези

Възстановяване на оголени венци при ранна пародонтоза

Много важно за успешното стягане и възстановяване на оголените венци е пародонтозата да се открие и лекува навреме. Това изисква редовни прегледи при стоматолог и бърза реакция при първи оплаквания от кървящи венци или разклащане на зъбите.

Доказано ефективно средство за забавяне прогресията на пародонтозата е Инсадент / Insadent®. Това е комбиниран природен продукт, сдържащ допълваща действието си комбинация от фолиева киселина и екстракт от царевична коса. Продължителният прием на Инсадент помага за регенерацията на тъканите в устната кухина и спира резорбцията на алвеоларната кост. Това е най-важната стъпка при лечение на пародонтоза и предшестващия я гингивит. Инсадент оказва благоприятно влияние и на секрецията на слюнка, като помага за справяне с лошия дъх в устата.