пародонтоза и сърце

Грешите, ако мислите, че между пародонтит/пародонтоза и сърце няма нищо общо. Според изследване инфекциозното възпалително заболяване на зъбодържащия апарат увеличава с 60% сърдечно-съдовия риск. Учените, които го провеждат, са от институт „Форсайт“ в Кеймбридж, Масачузетс и от Харвардския университет. Резултатите са публикувани в Journal of Periodontology.

Повече за връзката между пародонтоза и сърце

Изследователите установяват, че пародонталното възпаление е предпоставка за артериално възпаление, което пък води до инфаркт, инсулт и други сърденочно-съдови заболявания. Те стигат до този извод, след като извършват позитрон емисионна томография (ПЕТ) и компютърна томография (КТ) на 304 души.

Тук внасяме уточнението, че:

  • позитрон емисионната томография е метод за образна диагностика, с който се установяват заболявания в тялото
  • компютърната томография е рентгенов метод, при който чрез специален скенер се показва моментното състояние на отделни части от тялото

Двете изследвания позволяват на учените да идентифицират възпаление във венците и артериите на доброволците и да определят неговата тежест.

Четири години след началото на изследването 13 от участниците имали тежки сърдечно-съдови проблеми (проблеми със сърцето и кръвоносните съдове). Изследователите анализират данните за състоянието на пациентите. Коригират и променливите, които биха могли да повлияят на резултатите (тютютнопушене, високо кръвно, затлъстяване, диабет). Заключението им е, че пародонтитът е самостоятелен рисков фактор за сърдечно-съдови събития.

Учените установяват още, че…

  • костната загуба при стабилизиран пародонтит НЕ увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания

Когато клиничните белези на заболяването не се влошават (в тежест и обхват), въпреки наличието на редуциран пародонт:

  • доброволците са по-защитени от сърдечно-съдови проблеми

„Неглижирането на симптомите на пародонтоза и забавянето на лечението може да бъде опасно. Това важи особено за хората във възрастта на сърдечните проблеми или с прекарано заболяване на сърцето“, предупреждават учените.

Пародонтоза и сърце не се изключват взаимно. Ето защо е необходимо да се вземат мерки за овладяване на възпалението и стопиране на венечното заболяване

Инсадент / Insadent®® се препоръчва от стоматолозите у нас като ефективно и надеждно природно средство срещу пародонтоза. Всяка капсула съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките се допълват чудесно, а ползите им за здравето на венците и зъбите са доказани.

Клиничните и лабораторните данни сочат, че продуктът:

  • оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина
  • преустановява резорбцията на алвеоларната кост, като стимулира остеоцитите (зрелите костни клетки, отговорни за поддържане на костната маса)
  • намалява разклащането на зъбите

При пародонтоза дозировката е по 1 течна капсула 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца. При нужда курсът може да се повтори. Няма нежелани ефекти при продължителна употреба.