пародонтоза

Скорошно проучване на изследователи от Мичиганския университет в САЩ показва, че страдащите от пародонтоза избягват да изразяват позитивни емоции, като се усмихват. Има ли отношение тежестта на симптомите на денталното заболяване към поведението им ще разберете в следващите редове.

Причинно-следствената връзка между пародонтозата и усмивката

Ръководителят на екипа д-р Марита Инглехарт разкрива в интервю за медиите, че научните търсения на нея и колегите й са били провокирани от два основни фактора – големия брой пациенти в зряла възраст с пародонтоза и съществената роля на усмивката за постигане на общо благоденствие. Като отправна точка в работата си те използват предишни изследвания, които доказват, че притежателите на красивата усмивка са по-уверени и в резултат изграждат устойчиви социални взаимоотношения. За целите на проучването специалистите провеждат наблюдения на начина, по който се усмихват 21 души, страдащи от пародонтоза, докато гледат специално подбрана част от комедийно шоу. Критериите, по които оценяват усмивката на участниците в контролната група, са три – хоризонтална ширина на устата, широчина на отваряне на устата и брой на показани зъби при смях. Освен това учените вземат предвид честотата, с която доброволците с пародонтит, прикриват устата си с ръка, докато се смеят, и индивидуалните възприятия на пациентите за това как заболяването е повлияло качеството им на живот. В заключителния етап от проучването резултатите се съпоставят с клинично изследване на пародонталното състояние на засегнатите.

Оказва се, че участниците с ясно изразени симптоми на пародонтоза като джобове около зъбите (пародонтални джобове) с дълбочина между 4-6 милиметра или увредени и разклатени зъби са по-склонни да не се усмихват широко и да прикриват устата си с ръка, когато се смеят. Колкото по-възпалени са венците на пациентите, толкова по-малко зъби те излагат на показ при смях. Начинът, по който потърпевшите оценяват влиянието на пародонтита върху качеството си на живот, също е пряко свързан с броя зъби, които показват, когато се смеят.

Ефективен метод за лечение на пародонтоза

Резултатите от проведеното изследване ясно показват, че здравите зъби и венци са гаранция не само за широка и красива усмивка, но и за високо качество на живот. Именно поради това постигането на добро орално здраве е от първостепенна важност за страдащите от пародонтоза. Доказан терапевтичен ефект при лечението на хроничното възпаление на венците има природният продукт Инсадент / Insadent®. При употреба му се преустановява резорбцията на алвеоларната кост, усилва се продукцията на слюнка и се намалява нейният вискозитет. Висококачественият екстракт от царевична коса и фолиева киселина в състава на Инсадент притежават противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина.