Пародонтит сърдечно-съдови заболявания

Пациентите с пародонтит (пародонтоза) са предразположени към развитие на сърдечно-съдови заболявания. Оказва се, че колкото по-тежко е възпалението на венците, толкова по-голям е рискът. Резултатите са представени на конгрес на Европейското кардиологично дружество през 2021 г.

Предходно проучване показва, че пациенти, прекарали сърдечен удар, страдат по-често от пародонтит в сравнение със здравите им връстници от същия пол.

Дългосрочно наблюдение на участниците проследява дали тези с възпаление на венците са застрашени от нови сърдечно-съдови събития

Този път учените анализират данните на 1587 участници на средна възраст 62 години. Всички те са преминали стоматологичен преглед в периода 2010-2014 година, а резултатите са следните:

  • 985 са класифицирани като здрави
  • 489 са имали умерен пародонтит
  • 113 страдат от тежък пародонтит

Следва проследяване на участниците за развитие на сърдечно-съдови заболявания. След края на наблюдението д-р Джулия Феранини, автор на проучването, споделя:

„Рискът от прекарване на сърдечно-съдово събитие по време на периода на наблюдение беше по-висок при участниците с пародонтит, нарастващ успоредно с тежестта на възпалението. Това важи особено при пациенти, които вече са прекарали миокарден инфаркт“.

Изследователите дават предположение за тази връзка. Увреждането на пародонталните тъкани при хора със заболяване на венците може да улесни прехвърлянето на микроби в кръвта. Това може да предизвика вредни промени в кръвоносните съдове и/или да засили системното възпаление, което има негативен ефект за цялото съдово дърво.

Минимализирайте риска от сърдечно-съдови заболявания, провокирани от възпаление на венците, като спазвате следните препоръки за превенция на пародонтит

  • Поддържайте отлична орална хигиена
  • Откажете се от тютюнопушенето
  • Намалете стреса

Почистването на устната кухина е ключов фактор за превенция на хронично възпаление на венците. За да е ефективно, то трябва да се извършва редовно. Не пропускайте да измивате зъбите сутрин и вечер, като се препоръчва да използвате мека четка, която не дразни венците. Оптималната продължителност на тази процедура е 3 минути – достатъчни да отстраните натрупалата се плака. Включете в рутината си и използването на конец за зъби. С негова помощ ще почистите труднодостъпните зъбни пространства. Използвайте вечер, задължително преди измиване на зъбите.

За здрави венци и зъби е добре да се откажете от консумацията на тютюневи изделия. Те повишават риска от развитие на пародонтоза и тежестта, с която протича възпалението.

Стресовите ситуации също трябва да бъдат избягвани, защото нервното напрежение отслабва имунитета и венците стават по-податливи на пародонтални инфекции.

Отличната устна хигиена включва надеждна профилактика на пародонтоза с помощта на доказан природен продукт

Инсадент / Insadent®® e изцяло природен продукт с научно доказан ефект срещу венечни заболявания (гингивит и пародонтоза). Използва се успешно както за превенция, така и за лечение. Положителният му ефект върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина се дължи на рационалната комбинация от фолиева киселина 200 mcg и екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg. В допълнение продуктът усилва продукцията и намалява вискозитета на слюнката. Намалява зъбните налепи и разклащането на зъбите. За постигане на най-добри резултати се препоръчва продължителен прием. Няма противопоказания.