пародонтит коронавирус

Напредналият пародонтит (пародонтоза) увеличава 8,8 пъти риска от летален изход при болните от коронавирус (COVID-19). До това заключение достигат учени от университета „Комплутенсе“ в Мадрид, университета „Макгил“ в Монреал и университета в Катар. Проучването е публикувано в Journal of Clinical Periodontology на 1 февруари 2021 г.

Повече подробности за изследването, което установява, че тежкият пародонтит увеличава близо 9 пъти риска от смърт при коронавирус

Проучването проследява как пародонтитът влияе върху протичането на коронавирус при пациенти в реанимация и такива на командно дишане. Анализирани са данни на 568 пациенти, приети в интензивни отделения на болници в Катар в периода февруари-юли 2020 г. Данните са само от Катар, тъй като това е държава, в която медицинските и денталните досиета на пациентите са дигитализирани – нещо, което все още е рядко срещано явление в медицинските системи по света.

Резултати от проучването

Резултатите от наблюдателното проучване показват, че хората с тежък пародонтит са изложени на 8,8 пъти по-висок риск от смърт от COVID-19 в сравнение с хората, които нямат дентални проблеми. Опасността от смърт при ковид пациентите в интензивни отделения е 3,5 пъти повече, а при тези на командно дишане – 4,6 пъти. „Видно е, че корелацията между пародонтит и опасността от летален изход при заразяване с коронавирус е много силна“. Това казва Мариано Санс, професор по пародонтология в университета „Комплутенсе“ в Мадрид и съавтор на изследването.

Към момента учените нямат категоричен отговор на въпроса защо пародонтитът увеличава опасността от летален изход при пациенти с коронавирус. Отдават го на факта, че при пародонтита се наблюдава покачване на същите молекулни показатели като при ковид инфекцията и ефектите се сумират. В допълнение устната лигавица и тази на езика има голям брой ACE-2 рецептори, чрез които SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, прониква в организма.

За да се намали опасността от летален изход от коронавирус при пациентите с пародонтит, е от изключителна важност да се стопира по-нататъшното развитие на пародонталното заболяване

За овладяване на венечното възпаление и укрепване на зъбите все повече стоматолози у нас препоръчват Инсадент / Insadent®®. Това е 100% естествен стоматологичен продукт с благоприятен ефект върху пародонта. Всяка течна капсула съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са комбинирани така че да:

  • оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина
  • преустановяват резорбцията на алвеоларната кост

Продуктът е напълно безвреден и има отлична поносимост при продължителен прием. При пародонтоза се дозира по 1 течна капсула 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца. Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.