пародонтит

Според скорошно изследване, публикувано в Journal of Periodontology, съществува пряка връзка между пародонтит и преддиабетно състояние. Каква е тя ще узнаете в следващите редове.

Взаимовръзка между пародонтит и преддиабетно състояние

По данни на Американската диабетна асоциация (ADA) приблизително 54 милиона американци са с предиабет – състояние, което се характеризира с нива на кръвната захар над нормата, но все още недостатъчно високи, за да бъде поставена диагнозата диабет. Очаква се, че в следващите 10 години много от тях ще развият захарна болест. Мрачната прогноза разбунва духовете сред световната научна общност и подтиква изследователски екип от Дания да проведе проучване, за да установи по-малко познатите причини за високата заболеваемост, достигнала епидемични размери. За целта те използват генетично модифицирани мишки с предиабет и след усилена лабораторна работа с изненада установяват, че хроничното възпаление на венците, което лекарите по дентална медицина обозначават с термина „пародонтит“, е сред провокиращите фактори за развитие на предиабет. Те стигат до заключение също, че възпалителното заболяване, засягащо пародонта (тъканите, които обграждат и поддържат зъбите), се отразява негативо на нивото на кръвната захар и в дългосрочен план допринася за появата на диабет тип 2. „Хората с предиабет имат занижена устойчивост към инфекции, което предполага по-тежко протичане на пародонтита. Пародонталното заболяване от своя страна може да доведе до влошаване на преддиабетното състояние, което е предшественик на диабета. Изводите, до които достигнахме, подчертават за пореден път значението на грижата за зъбите и венците. Поддържането на отлична орална хигиена е ключ към предотвратяване появата или спиране прогресията на диабета“, категоричен е д-р Престън Милър, автор на проучването и член на Американската академия по пародонтология. Той не пропуска да отбележи, че открит навреме, пародонтитът е обратим. „Ако се вземат своевременно мерки още при първите симптоми като зачервяване и слабо кървене на венците при четкане на зъбите, неприятен вкус, парене и лека болка в устната кухина, пародонталното заболяване е обратимо. При неглижиране на възпалението обаче, симптоматиката се задълбочава – образуват се джобове около зъбите (пародонтални джобове), а в последствие и алвеоларната кост, за която е захванат съответния зъб (костни джобове), и засегнатият рискува не само да изгуби зъби, но и да попадне е клопката на диабета“, информира д-р Милър.

Природно средство за овладяване на пародонтит (пародонтоза) при хора с предиабет

Страдащите от предиабет, трябва да се отнасят с особено внимание към грижата за зъбите и венците, тъй като както стана ясно от изследването на датските учени пародонталното заболяване оказва влияние върху контрола и нивото на кръвната захар. Налагането на ефективен контрол върху пародонтозата е постижимо с приема на изцяло натуралния продукт Инсадент / Insadent®. Благодарение на мощното комбинирано действие на фолиевата киселина и висококачествения стандартизиран екстракт от царевична коса той оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина и допринася за предотвратяване и овладяване на възпалението на венците. Инсадент е с доказан терапевтичен ефект. Не са наблюдавани нежелани реакции при продължителна употреба.