Скорошно изследване на Американската академия по палеонтология доказва, че специфичните микроорганизми, причиняващи пародонтит са сред основните провокиращи фактори и на острия коронарен синдром. Как учените са стигнали до това откритие ще разберете в следващите редове.

Взаимна обусловеност между пародонтит и остър коронарен синдром

Международен екип изследователи от Швеция, Швейцария и САЩ обединява усилията си, за да докаже твърдението, че има връзка между хроничното възпаление на венците и патологичното състояние на сърдечния миокард. Те разглеждат случаите на 161 пациента, диагностицирани с остър коронарен синдром, и 161 души, които нямат прояви на тази патология. 77% от хората в първата група имат пародонтит, докато във втората засегнатите са 42%. За целите на изследването учените вземат под внимание броя на левкоцитите, нивото на протеините с висока и ниска плътност, количеството на С-реактивен протеин в кръвта и пародонталното здраве на всеки един от участниците. Съпоставителният анализ на резултатите ясно показва, че броят на патогенните микроорганизми в устната кухина на пациентите с остър коронарен синдром е два пъти повече, отколкото при хората, които не страдат от тази патология. Прави впечатление, че бактериите, причиняващи пародонтит са стрептококи от вида Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythensis и Treponema denticola. Те предизвикват възпалителен отговор, в резултат на който броят на левкоцитите и нивото на С-реактивен протеин в кръвната плазма значително се увеличават.

Резултатите дават основание на ръководителят на изследването д-р Стефан Ренвърт от департамента по „Здравни науки“ в Университет Кристианщад, Швеция, да заключи, че свръхколонизацията на патогените около зъбите е сред провокиращите фактори на остър коронарен синдром.

Превенция и лечение на пародонтит

Стоматолозите използват резултатите от изследването, за да напомнят на своите пациенти, че пародонтитът не е свързан единствено с липсващи зъби, но и с развитие на остър коронарен синдром и редица животозастрашаващи сърдечно-съдови заболявания. Те не пропускат да отбележат, че рискът от появата на подобни усложнения може да се сведе до минимум с употребата на качествени средства срещу възпаления на венците и пародонта. Природният продукт Инсадент / Insadent® успешно се прилага при пародонтоза (пародонтит). Клиничните и лабораторните данни показват, че мощната комбинация от висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина в състава му притежават противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. При редовен прием Инсадент преустановява резорбцията на алвеоларната кост и намалява разклащането на зъбите.