пародонт

Много често пародонтитът (пародонтоза, пародонтално заболяване) се развива успоредно с възпалителни болести на червата. Това е заключението от европейско проучване, оглавявано от шведки и датски експерти.

Пародонтално заболяване и възпалителни чревни заболявания – свързани повече, отколкото изглежда на пръв поглед

Изследователите си задават два въпроса. Първият е какво въздействие оказват възпалителните чревни заболявания върху здравето на устната кухина. Вторият – как влияе състоянието на устата на червата.

Учените търсят отговорите чрез онлайн анкета сред близо 1100 пациенти с възпалителни чревни болести. Приблизително половината от анкетираните са с болест на Крон, а останалите – с улцерозен колит.
За контролна група служат около 3400 души, избрани на случаен принцип, без възпалителни болести на червата.

Резултатите са повече от показателни!

„Данните от анкетата показват, че хората с възпалителни чревни заболявания по-често са с пародонтит и имат по-малко зъби от хората без такива заболявания“. Коментарът е на един от изследователите в проучването стоматологът д-р Андреас Ставропулос.

Изследването показва, че оралното здраве на пациентите с болестта на Крон е по-лошо от това на хората с улцерозен колит. Загубата на зъби при тях е значително по-голяма.

Още данни от проучването

„От анкетата стана ясно също, че страдащите едновременно от възпалителни заболявания на червата и пародонтит са с по-тежки стомашно-чревни оплаквания. Като база за сравнение са пациенти с възпалителни чревни болести без проблеми в устната кухина“, посочва д-р Ставропулос.

По думите на експерта и пародонтитът, и възпалителните заболявания на червата споделят обща характеристика. Те представляват прекомерна реакция на имунната система срещу теоретично лек бактериален причинител. „Би могло да се каже, че имунната система на засегнатите атакува тъканите в тялото“, пояснява д-р Ставропулос.

Респондентите в анкетата дори не са и подозирали за потенциална връзка между двете заболявания. Те признават още, че проблемите в устната кухина като цяло на са им били приоритет.

„Подозираме, че лечението на пародонтит може да помогне за контрол на на възпалителните чревни заболявания“, казва в заключение д-р Ставропулос.

Естественият метод за справяне с неприятното пародонтално заболяване

Приемът на Инсадент / Insadent® е препоръчван от български лекари по дентална медицина начин за ефективно овладяване прогресията на пародонтит. Продуктът е с изцяло природен състав. Формулата съчетава доказаната сила на стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays ) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg.

Активните съставки оказват допълващ и комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устата. Клинични и лабораторни данни показват, че преустановяват резорбцията на алвеоларната кост чрез стимулиране на остеоцитите и намаляват разклащането на зъбите.

Ефективността на продукта е усилена от иновативните течни капсули (Solucaps). Това е по-ефективна мастноразтворима форма, която позволява цялостно и бързо усвояване на съставките.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.