пародонтални заболявания

Наличието на пародонтални заболявания може да е показател за риска от тревожни и депресивни разстройства. Това показва съвместно изследване на учени от:

  • Комплутенския университет в Мадрид, Испания
  • Мерилендския университет в САЩ
  • университета „Болдър“ в Колорадо, САЩ

Резултатите са публикувани в сп. Frontiers in Psychiatry.

Повече за съществуващата обвързаност между пародонтални заболявания и психично здраве

Връзката между чревната микробиота (съвкупност от бактерии в червата) и психичното здраве е изследвана в много проучвания. Не така стои обаче въпроса с оралната микробиота (съвкупността от бактерии в устната кухина). Съвместният изследователски екип, за който вече стана дума в началото, се стреми да запълни този пропуск. За целта учените анализират изследвания върху епидемиологични модели, животински модел и хора, касаещи пародонта и/или неговата микробиота при тревожност и депресия.

Изследователите проучват механизмите, позволяващи на бактериите и бактериалните токсини в устата и в частност в пародонталния джоб да достигат мозъка. Един от тези механизми е увеличената пропускливост и пермеабилитет на ниво пародонт.

При пациенти с пародонтит (пародонтоза) се образуват улцерирани лезии от вътрешната страна на пародонталния джоб. Това повишава локалната пропускливост. Вследствие бактериите в пародонталния джоб и възпалителните медиатори, генерирани по време на имунния отговор при пародонтит, могат да преминат в кръвния поток.

Състоянието е наречено „синдром на пропускливата уста“, като името неслучайно препраща към синдрома на пропускливите черва

„Бактериите, бактериалните токсини и възпалителните медиатори биха могли да се разпространяват системно от кръвообращението. И в резултат на това да достигнат мозъка и да активират стресовата ос“. Това казва д-р Стефани Малан-Мюлер от Катедрата по фармакология към университет „Комплутенсе“ в Мадрид. Тя добавя, че връзката между заболяванията на пародонта с тревожността и депресията е сложна. Сложността произтича от факта, че те взаимно се обуславят.

Понастоящем няма проучвания при хора относно това дали лечението на пародонта влияе върху психичното здраве. „На този етап обаче е ясно, че лечението на пародонталните заболявания подобрява оралното здраве, като намалява нивата на възпаление. Последното ни кара да мислим, че може да се стигне до подобряване на психичното здраве“, коментира д-р Малан-Мюлер.

С оглед на казаното дотук изследователите приканват:

  • хората с тревожност и депресия редовно да посещават стоматолог, а тези с пародонтит – да следят здравето на психиката си

У нас вече има ефективно природно решение срещу пародонтални заболявания и то е…

Инсадент / Insadent®® течни капсули (Solucaps) – 100% естествен продукт с благотворен ефект върху пародонта. Комплексът от активни съставки – стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевични коса (Zea Mays) и фолиева киселина:

  • оказва допълващ и комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина
  • преустановява резорбцията на алвеоларната кост, като стимулира остеоцитите и намалява разклащането на зъбите
    Благодарение на иновативната фармацевтична форма Solucaps активните вещества се усвояват бързо и ефективно в тялото и дават отлични резултати.

Продуктът е практически безопасен и има отлична поносимост дори при продължителен прием. Качеството е гарантирано от „Борола“ ООД – една от водещите компании в сферата на здравеопазването у нас.