падане на зъби при възрастни

Животът в социална изолация увеличава риска от падане на зъби при възрастни хора. Това става ясно от ново проучване на изследователи от училището за медицински сестри „Рори Майерс“ към Нюйоркския университет. Резултатите са публикувани в сп. Community Dentistry and Oral Epidemiology.

„Резултатите от проучването идват да покажат, че подобряването на социалните връзки може да е от полза за оралното здраве на възрастните“. Коментарът е на Сян Ци, докторант в училището за медицински сестри „Рори Майерс“ и водещ автор на изследването. По думите му данните потвърждават предишни резултати, че:

  • социалната алиенация може да има силно негативен ефект върху показателите за здраве и благополучие

За да разберат връзката между социална изолация, самота и падане на зъби при възрастни хора…

  • изследователите анализират данни на повече от 4268 китайци на и над 65 години

Учените боравят с данни от три различни времеви отрязъка (2011-2012, 2014 и 2018 г.). Те им позволяват да проследят за период от 7 години фактори като социална изолация, самота, наличие и загуба на зъби.

При анализа на данните научният екип установява, че над ¼ от участниците в проучването (27,5%) живеят в социална изолация. 26,5%, пък споделят, че се чувстват самотни.

Учените откриват, че по-високите нива на социална изолация са свързани с повече загубени зъби/по-бърза загуба на зъби с времето

Това е валидно дори в случаите, когато се вземат предвид рискови фактори като:

Възрастните хора, които се чувстват социално изолирани в своите домове и в обществото:

  • имат средно с 2,1 по-малко естествени зъби и с 1,4 пъти по-висока скорост на загуба на зъби

За сравнение служат хората с добри социални контакти.

„Социално изолираните възрастни хора обикновено водят по-нездравословен начин на живот. Те например не са толкова физически активни. Това влияе негативно на целия организъм, включително на устната кухина, и увеличава риска от системно възпаление. По всичко изглежда, че функционалният спад е свързващата нишка между социалната изолация и загубата на зъби при възрастните“, заключват учените.

За намаляване на опасността от падане на зъби при възрастни хора освен социализиране в обществото е нужен и прием на…

Инсадент / Insadent®® – 100% природен продукт за здрави зъби и венци. Всяка течна капсула съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Съставките са комбинирани така че да оказват благоприятен ефект върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Благодарение на допълващото си действие те преустановяват резорбцията на алвеоларната кост. Така помагат при страдания на венците и пародонта (гингивит и пародонтоза).

Приемът е удобен. Дозировката е по 1 течна капсула 2 пъти дневно, непосредствено преди хранене в продължение на 3 месеца. При необходимост курсът може да се повтори. Няма данни за противопоказания и нежелани странични ефекти.