отдръпване на венците

Отдръпване на венците (гингивална рецесия) далеч не е само естетически проблем. Това състояние излага зъбното здраве на опасност. Ако не се овладее навреме, съществува висок риск от кариес, инфекция, разклащане и дори загуба на зъби. Преди да дадем решението на проблема обаче, ще покажем какво го причинява.

Основните причини за отдръпване на венците

Неправилно четкане на зъбите

Агресивното миене на зъбите може да доведе до увреждане на тъканта, която поддържа зъбите и да стане причина за отдръпването на венците. Опасността това да се случи е още по-голяма, ако се използва четка за зъби с прекалено твърд косъм.

Обикновено използването на неправилна техника на почистване на зъбните повърхности е причина за отдръпване на венеца от зъбните шийки на резците и кучешките зъби.

Травми в устата

Нараняванията в устната кухина поради злополука или невнимание също са провокиращ фактор за отдръпване на венците и оголване на зъбите. Ето защо специалистите апелират да се пазим от травми в устата.

Тютюнопушене

Никотинът в цигарения дим стеснява кръвоносните съдове, което на свой ред води до влошаване на кръвообращението във венците и тяхното последващо отдръпване. Допълнителен утежняващ фактор се явява намаляването на локалния имунитет. В резултат се създават благоприятни условия за развитието на бактерии в устната кухина и се засилва прогресията на пародонталните заболявания гингивит и пародонтит.

Гингивит

Острото венечно възпаление е сред най-честите причини за отдръпване на венците. Рискови фактори за развитието на гингивит са хормоналните промени в организма, пушенето, диабетът, спадът в имунната система, неправилно подредените зъби. Предразположени към развитието му са диабетиците, бременните и възрастните.

Пародонтоза (пародонтит) – главната причина за отдръпване на венците

Хроничното възпаление на венците безспорно е основният фактор за венечна рецесия. Пародонтозата е изключително коварно заболяване, което засяга опорно-държащия апарат на зъбите. Потърпевши са между 70-80% от хората над 40-годишна възраст. Заболяването трябва да се лекува навреме, в противен случай може да се стигне до загуба на зъби.

Естественото решение при отдръпване на венците

При оголване на венците спокойно може да се разчита на Инсадент / Insadent®®. Това е изцяло натурален продукт, който по естествен начин помага за възстановяване на засегнатите тъкани в устната кухина и възпрепятства по-нататъшното им увреждане. Как се случва всичко това ли? Много лесно – благодарение на рационалната комбинация от фолиева киселина и Царевична коса (Zea Mays). Съставките имат силно изразено противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. В допълнение преустановяват стопяването на алвеоларната кост и опазват целостта на зъбните редици. Сега идва най-хубавото! Съставките са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза. Напълно безопасни са и имат отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.