оголване на венците

Оголване на венците, отдръпване на венците, стопяване на венците… Това са все различни имена на един и същи дентален проблем, от който се оплакват много хора.

Оголване на венците – същност на проблема

Оголването на венците е последствие от стопяването на венечната тъкан, при което шийките на зъбите вече не са покрити и защитени, а са оголени и лесно достъпни за бактериите в устната кухина и агресивните съединения в състава на слюнката. От една страна това предизвиква свръхчувствителност към топли или студени храни и затруднява храненето. От друга страна се повишава риска от кариес или други проблеми със зъбите, ако не се вземат мерки за стягане на венците. Затова ще предложим изпитани и доказани мерки за лечение на оголени венци и за поддържане на здрава устна кухина.

Поддържане на здрави венци

Добрата устна хигиена е най-сигурният начин за минимизиране на риска от различни проблеми с венците. Поддържането на добро дентално здраве и избягване на проблеми с венците и оголване на зъбите включва:

– четкане на зъбите по възможност след всяко хранене

– почистване на междузъбните пространства с конец за зъби или с интердентална четка

– редовни профилактични прегледи при дентален специалист

При някои хора обаче доброто дентално здраве не се постига толкова лесно. Някои заболявания на венците се унаследяват и дори най-добрите грижи за устната кухина не са достатъчни за противопоставяне на генетичната предразположеност. Освен това много хора имат неправилна захапка и неправилна подредба на зъбите, което не позволява пълното им почистване, допринася за задържане на зъбна плака в някои участъци и провокира появата на кариеси. Затова при хората с наследствени проблеми с венците и лошо подредени зъби денталната хигиена не е достатъчна. При тях превенцията на отдръпването на венците и другите дентални проблеми трябва да отстъпи място директно на методите за лечение на тези състояния.

Лечение при оголване на венците

Първата стъпка при лечение на заболяванията на венците е свързана с установяване на причините за проблема и тяхното отстраняване. Оголването на венците се предизвиква от разрушаване на съединителната и епителната тъкан, които ги изграждат. При напредване на състоянието се стига до резорбция на подлежащата алвеоларна кост, която държи основата на зъбите и ги придържа здраво захванати за челюстта. Резорбцията на алвеоларната кост провокира разклащането и падането на зъбите и е предпоставка за развитие на инфекции в устната кухина, които лесно може да се разпространят и на други места в тялото.

Затова лечението при оголване на венците се насочва към възстановяване на засегнатите тъкани в устната кухина и спиране на по-нататъшното им увреждане. Много успешно в тази насока се прилага природният продукт Инсадент/insadent®. Той съдейства за преустановяване резорбцията на алвеоларната кост и подпомага регенерацията на съединителната тъкан и епитела в зоната на устната кухина. Освен това Инсадент действа и противовъзпалително. Общият ефект от действието му го прави много ефективен срещу оголени венци, възпаление и кървене на венците. Затова Инсадент е първи избор на много дентални специалисти за лечение и превенция на гингивит и пародонтоза.