омега-3 пародонтит

Дори умереният прием на незаменимите омега-3 мастни киселини помага за предотвратяване на пародонтит (пародонтоза). Това става ясно от изследване, публикувано в журнала на Американската диетична асоциация (JADA).

Припомняме, че омега-3 са мастни киселини, които не могат да се синтезират в човешкия организъм и се набавят основно от по-мазни риби.

Омега-3 и силата им срещу пародонтит

Проучването е проведено сред близо 9200 души на възраст на и над 20 години. Всички те са част от Национално проучване за здравето и храненето в САЩ (NHANES), провело се между 1999 и 2004 година. Изследователите разделят участниците в 3 групи според приема им на омега-3 мастни киселини. Оценка на приетото количеството омега-3 киселини е направена въз основа на консумираната от доброволците храна през последните 24 часа.

Резултатите от стоматологичните изследвания са повече от показателни. Те сочат, че омега-3 киселините са чудесни за превенция на пародонтално заболяване. Впечатление прави, че включително хората с нисък до среден прием на омега-3 са с 23-30% по-нисък риск от пародонтоза. За сравнение служат участниците с най-нисък прием на омега киселини.

Изследователите акцентират на факта, че две омега-3 мастни киселини – докозахексаенова (DHA) и ейкозапентаeнова (EPA) минимизират в най-голяма степен опасността от пародонтоза. Връзката с друга незаменима мастна киселина – линоловата (CLA), не е статистически значима.

Ето и коментарът на експерта

„Омега-3 киселините носят много ползи за здравето. Разполагаме с достатъчно доказателства, че те намаляват риска от внезапна смърт в резултат на нарушен сърдечен ритъм. Освен това пазят сърдечно-съдовото здраве и понижават опасността от инфаркт и инсулт. Към това вече можем да добавим и способността им да предотвратяват пародонтална болест“. Коментарът е на главният автор на изследването д-р Кенет Мукамал от медицинското училище към Харвард (HMS).

Експертът уточнява, че поради факта, че се проследява еднодневна диета, той и колегите му не могат да кажат колко точно омега-3 киселини трябва да се приемат. Съгласно насоките на Американската кардиологична асоциация (AHA) обаче консумацията 2 пъти седмично би се отразила благотворно на оралното и общото здраве.

Омега-3 не са единствените, които помагат срещу пародонтит

Фолиевата киселина и екстрактът от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) също намаляват риска от пародонтоза. Оптимално количество от тези две изцяло природни вещества се съдържат в Инсадент / Insadent®. Това е стоматологичен продукт с благоприятен ефект върху пародонта. Приемът оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина.

Активните съставки се намират в по-ефективна мастноразтворима форма – Solucaps (течни капсули), което е запазена марка на компания „Борола“. Тази форма позволява бързо и цялостно усвояване на съставките и така осигурява по-мощно действие. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Продуктът е практически безвреден. Не са наблюдавани нежелани ефекти даже при продължително приложение.