пародонтит

Пародонтит (пародонтоза) е хронично заболяване на венците. Причинява се от развитието на бактерии, които се натрупват в основата на зъбите, вследствие на което се стига до локално възпаление, предизвикано от същите тези бактерии. Пародонтитът обикновено е пряк резултат от ненавременното диагностициране и лечение на гингивит (остро възпаление на венците).

Негативни последствия за здравето от пародонтит

Специалисти предупреждават за лошото въздействие от пародонтит върху цялостното здравословно състояние. Това заболяване започва с развитието на гингивит, който се отличава с възпаление само на венците и меките тъкани в устната кухина и впоследствие се стига до разпространение на бактериите, натрупване на зъбна плака и засягане на зъбите и костта, която ги поддържа. В най-лошия случай последствията за денталното здраве са загуба на зъб, но заболяванията на венците могат да засегнат и други части на тялото.

Десетки научни трудове обаче хвърлят светлина върху негативното въздействие на пародонтоза върху общото здравословно състояние. Най-често се споменава за риск от сърдечни заболявания, диабет, респираторни заболявания и усложнения на бременността. Всички тези рискове се дължат на пренебрегването на болестта и получилите се в резултат на натрупване на зъбна плака венечни джобове, които се характеризират със зачервяване и кървене. Така бактериите лесно навлизат в кръвния поток и причиняват нежелани последствия на други части от тялото. Чрез кръвоносната система те могат да достигнат до сърцето, мозъка, белите дробове и дори плацентата при бременните жени.

Тялото на човек е една свързана система и това, че възпаление в една част може да засегне друга, съвсем далечна област, не бива да ни учудва. Затова заболяванията на венците и устната кухина не бива да се пренебрегват и неглижират. Това, което трябва да се направи, е да се овладее гингивита още при първите симптоми и да се полагат ежедневни грижи за денталното здраве.

Как да предотвратим появата на пародонтит и да опазим общото си здраве?

Освен обичайните ежедневни хигиенни навици, съществуват и натурални средства за превенция и лечение на заболявания на венците. Инсадент / Insadent® е природно средство, което влияе благоприятно при заболявания на венците. Активните съставки на продукта са екстракт от десапонизирана фракция на Zea Mays (царевична коса) и фолиева киселина. Те притежават допълващ се ефект и имат силно противовъзпалително и регенериращо действие.
Ефектът от Инсадент е насочен директно към регенериране на съединителната тъкан и епитела в устната кухина, като се преустановява резорбцията на алвеоларната кост. Това намалява вероятността от разклащане и загуба на зъби.