на зъболекар по време на ковид

Много хора се чудят дали да отидат на зъболекар по време на ковид (COVID-19) пандемията. Ако и вие сте един от тях, то тази статия ще ви е от полза. Не губете време и я прочетете.

Посещението на зъболекар по време на ковид НЕ е опасно

Добре известно е, че SARS-CoV-2, вирусът причинител на COVID-19, може да навлезе в тялото през очите, носа и устата. Оралният път на предаване на инфекцията е първото, което кара хората да отложат посещението при зъболекар. Второто е възможността вирусът да се пренесе по въздуха чрез аерозоли, образуващи се по време на стоматологичните процедури.

Място за тревога обаче няма, категорични са стоматолозите. Те припомнят, че са сред медицинските специалисти на първа линия в борбата със заразата. Подчертават, че поради естеството си на работа ежедневно са в среда, където са изложени на потенциален риск от среща с коронавируса. И още – работят на 35 см от входната врата на вируса към организма – очи, нос, уста. Въпреки това броят на заразените с COVID-19 стоматолози и асистиращи сестри е малък. В много от случаите дори се предполага, че заразата не е дошла от кабинета по дентална медицина, а от социалните контакти.

В настоящата пандемична обстановка стоматологичният кабинет е едно от най-безопасните места, които може да съществуват, казват стоматолозите

Обосновават твърдението си с факта, че спазват всички хигиенни норми и най-високи медицински изисквания за стерилност. Носят предпазни маски, шлемове и очила. Молят пациентите да изплакнат устната кухина с вода за уста с цетилпиридиниев хлорид (CPC) преди всеки преглед или манипулация. Предклинични изследвания потвърждават, че въпросният химичен компонент е в състояние да намали инфекциозността на SARS-CoV-2 до 1000 пъти.

Хората, които при никакви обстоятелства, не бива да отлагат посещението при зъболекар, са тези с пародонтит (пародонтоза), напомнят стоматолозите. Причината е, че в напреднала форма заболяването на зъбодържащия апарат увеличава близо 9 пъти риска от летален изход при коронавирус.

Освен с посещение на зъболекар по време на ковид, пациентите с пародонтит могат да подпомогнат лечението с приема на…

Инсадент / Insadent®® – природно стоматологично средство с благоприятен ефект върху пародонта (естествените тъкани и структури, които обгръщат и поддържат зъбите в устата). Всяка капсула съдържа оптимално количество висококачествен стандартизиран екстракт от царевична коса (Zea Mays) 30 mg и фолиева киселина 200 mcg. Активните съставки са в течна форма (Solucaps), за да се усвоят максимално бързо и цялостно от организма.

Приеман според предписанието, продуктът:

  • оказва противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина
  • преустановява резорбцията на алвеоларната кост чрез стимулиране на остеоцитите (зрелите костни клетки)
  • намалява разклащането на зъбите

Продуктът е наличен в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg. За постигане на оптимален ефект се препоръчва по-продължителен прием.