налепи по зъбите

Неприятните повърхностни петна по зъбите, познати още като налепи по зъбите, са важен индикатор за състоянието на устната кухина. Нека видим за какво „говори“ цветът им и какво провокира появата им!

Какво издава цветът на налепите по зъбите?

Бял

Появата на бели налепи по зъбите далеч не означава, че сме на път да се сдобием с искряща усмивка. Тъкмо напротив – това е сигурен знак, че денталното ни здраве куца, било поради занемарена устна хигиена или излишък от флуор в организма (флуороза). Като основните „виновници“ за промяната в цвета на зъбите специалистите посочват зъбната плака и кариесът.

Кафяв

Налепите по зъбите с кафяв цвят се появяват в резултат на вредни навици като тютюнопушене или приема на т.нар. оцветяващи храни и напитки. Такива в менюто са виното, кафето, чаят и плодовете и зеленчуците с по-тъмна окраска.
По правило този вид петна по зъбите не са повод за притеснение. Те носят единствено естетически дискомфорт, но не водят до проблеми в устната кухина в дългосрочен план. Най-добрият начин за премахването им е старателното изчеткване на зъбите.

Жълт

Отлагането на хранителни остатъци и увеличеното количество бактерии в устата са причина налепите по зъбите да са жълти. Тази промени в цвета на зъбите могат да възникнат и вследствие на приема на определени медикаменти.

Жълто-зелен

Жълто-зелените налепи по зъбите се дължат на действието на феназин – вещество, отделяно от бактериите, които са се заселили под линията на венеца. Основен рисков фактор за появата им отново е лошата устна хигиена.

Сив

Сивите налепи по зъбите най-често сигнализират, че е претърпяна травма в лицево-челюстната област. Не е изключено да се дължат и на приема на антибиотик, на някои заболявания или некроза на зъбната пулпа.

Черен

Черните петна по зъбите говорят, че устната кухина е колонизирана от хромогенни бактерии. Освен това те издават използването на препарати, съдържащи желязо, употребата на вода за уста с хлорхексидин или наличието на сериозно венечно заболяване като пародонтит.

Кой е отговорът на природата срещу налепи по зъбите?

Все повече стоматолози у нас препоръчват на своите пациенти да се доверят на Инсадент / Insadent®, за да се справят успешно с неприятните петна по зъбите и да подобрят денталното си здраве. Научно доказано е, че редовният и продължителен прием на този 100% натурален продукт не само намалява налепите, но и предпазва от гингивит и пародонтит. Комплексният ефект на Инсадент се дължи на рационалната комбинация от фолиева киселина и стандартизиран екстракт от Царевична коса в състава му. Прецизно дозирани и пречистено до съвършенство, те оказват противовъзпалително и регенериращо действие върху епителната и съединителна тъкан и преустановяват резорбцията на алвеоларната кост. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлагат активните съставки, осигуряват цялостно и бързо усвояване, а оттам и по-мощен ефект. Инсадент има отлична поносимост, не предизвиква нежелани реакции и е икономически изгоден.