лечение на пародонтоза

Хроничното възпаление на венците, което в научните среди е известно като пародонтит (пародонтоза), е сред най-сериозните заболявания на устната кухина. Именно затова търсенето на успешен метод за лечение на пародонтоза от много време е цел на редица дентални проучвания и мечта за всички, засегнати от това коварно заболяване.

Кое би било най-успешното средство за лечение на пародонтоза?

Както стана дума пародонтозата е хронично заболяване на венците. Това ще рече, че от една страна има свойството периодично да обостря проявите си, а от друга – че никога не изчезва напълно от само себе си. Тези особености правят пародонтозата много трудно лечима. Затова успешният метод за овладяване на хроничното възпаление на венците е свързан с премахване на причините за развитие на заболяването и с елиминиране на рисковете от повторна негова поява. Допълнителен плюс би била липсата на странични ефекти и безопасността на прилагане на въпросния метод.

В какви случаи се развива пародонтоза и как може да се профилактира тя?

За появата на това дентално заболяване съдействат няколко възможни фактора. Сред тях са повишените нива на кръвна захар, изменения в хормоналните нива в организма (при бременност и менопауза например), тютюнопушенето и др. Най-съществената причина за поява на пародонтоза обаче е дейността на бактериите в устната кухина и предизвикваните от тях инфекции, водещи до възпаление на венците. Тези възпаления обикновено прогресират и се разпростират върху венечната и прилежащата към нея съединителна тъкан, а в последствие и върху алвеоларната кост, разположена под венеца – основата, за която са захванати зъбите. Затова добрата хигиена и редовното премахване на насъбраната по зъбите плака, върху която се развиват бактериите, е основна профилактична мярка за избягване на пародонтозата.

Има ли метод за терапия на пародонтоза, подходящ и за профилактика за избягване на нова поява на заболяването?

Съществува продукт, с който това може да се постигне. Този продукт може да се намери във всяка аптека и е задължителен присъстващ в домашната аптечка на всеки, достатъчно загрижен за денталното си здраве. Продуктът се нарича Инсадент. Неговите активни съставки имат от една страна противовъзпалително действие и предотвратяват инфекциите в устната кухина, причинени най-често от стрептококови и стафилококови бактерии, които са основна причина за поява на пародонтоза. От друга страна Инсадент съдейства за възстановяване на засегнатата от пародонтоза тъкан в устната кухина и спира резорбцията на алвеоларната кост при напреднала фаза на заболяването. В допълнение Инсадент подобрява слюноотделянето и възстановява естествената антимикробна бариера на устната кухина. Това комплексно действие превръща Инсадент в продукт без аналог по отношение на цялостната дентална грижа, която осигурява.