денталното здраве

Широко известен е фактът, че за да имаме блестяща усмивка е необходимо да поддържаме ежедневна устна хигиена, а именно всяка сутрин и вечер зъбите ни да получават своите минути грижа и внимание. В две поредни статии ще ви запознаем с няколко любопитни факти, свързани с денталното здраве.

1. Емайлът, който покрива зъбите ни представлява най-твърдата съставка в човешкия организъм. Състои се от минерал, наречен хидроксилапатит (кристален калциев фосфат). Въпреки, че е много твърд, той се разрушава лесно от киселините, които отделят бактериите в устната кухина. Именно киселинната атака води до развитието на кариес. Поради тази причина миенето на зъбите с четка и паста за зъби по два пъти на ден елиминира натрупаната зъбна плака и полепналите по нея микроорганизми.

2. Мъдреците са получили името си, защото се появяват в устата в по-зряла възраст – между 20 и 30 години, а не рядко и след 30 годишна възраст. Любопитен е фактът, че някои хора се раждат без зачатъци на тези зъби и съответно нямат проблеми с тяхното израстване на по-късен етап.

3. Всеки човек произвежда около 380 000 литра слюнка през живота си. Слюнката има съществена роля в процеса на храносмилане и сдъвкване на храната. Освен това тя ни предпазва от вредни вещества, попаднали в устата, както и от развитието на кариес и образуване на зъбна плака. Недостатъчната консумация на течности, тютюнопушенето, употребата на алкохол и др. са свързани с появата на сухота в устата (ксеростомия) и по-бързо развитие на кариес.

4. Кариесът е второто по-честота медицинско състояние след настинката и засяга повече от 98% от хората. Като възможни причини за появата му специалистите посочват консумацията на твърде много захар, газирани напитки и тестени храни.