денталното здраве

В първата част на статията ви запознахме с четири любопитни факти, свързани с денталното здраве. В настоящата статия ще ви представим още няколко от тях.

5. Независимо от това, че зъбите поникват няколко месеца след раждането, те се оформят и остават скрити още през вътреутробното развитие на плода. Така например зародишите на млечните зъби се залагат в челюстите между 11-19 седмица от бременността, а тези на постоянните зъби между 3 месец до 2-рата година след раждането.

6. Чувствителността на зъбите е стоматологичен проблем, който засяга около 50% от хората. Болката е най-осезаема при консумация на топли и студени напитки, кисели и сладки храни.

7. Установено е, че 85% от хората имат зъбна плака и налепи по езика и венците, което се посочва като главна причина за поява на лош дъх. Освен това при недоброто почистване на плаката води до образуване на зъбен камък, който пък е предпоставка за заболявания на венците и зъбите.

8. 70% от зъбите са разположени под венеца, а 30% се намират над тях. Поради тази причина измиването с четката за зъби трябва да се извършва с кръгови движения, без да се упражнява силен натиск. Грубото четкане на зъбите и триенето напред-назад може да доведе до оголване им и поява на пародонтоза (пародонтит).

9. Над 75% от възрастните хора страдат от различна форма на заболявания на венците – гингивит, периодонтит, пародонтоза. Ако не бъдат предприети своевременни мерки костта и поддържащите зъба структури започват да се разрушават, което води до загуба на зъбите. За да бъдат предотвратени тези неприятни медицински състояния стоматолозите препоръчват прием на изцяло природния продукт Инсадент. Активните му съставки (екстракт от царевична коса и фолиева киселина) оказват допълващ и комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Инсадент може да се комбинира с антибиотична терапия и няма нежелани ефекти при продължителна употреба.