лош дъх

Някои от основните причини за лош дъх са известни на всички – тютюнопушене, стомашно-чревни проблеми, сухота в устата и други. Но понякога появата на лош дъх може да е в следствие на по-сериозни здравословни проблеми или след проведено медикаментозно лечение.

Но каквато и да е причината, хроничният лош дъх (халитоза) не е нещо, с което трябва да се примирявате и определено не е нещо, което трябва да игнорирате.

Кои са 7-те здравословни състояния, които причиняват лош дъх?

Някои от тях се отнасят пряко до нарушения в устната кухина, докато при други лошият дъх е съпътстващо състояние.

1. Заболяване на венците
Проучване от 2012 г. установява пряка връзка между пародонтит, гингивит и лош дъх.

2. Диабет
Хората, които страдат от захарен диабет имат намалено производство на инсулин и невъзможност за усвояване на глюкозата от телесните клетките. Това кара организма активно да гори мазнини като източник на енергия. Настъпва състояние, известно като диабетна кетоацидоза. В резултат на това се увеличава броят на кетонните тела, което води до появата на дъх с мирис на ацетон.

3. Алергии
Ако страдате от някаква алергия, лошият дъх може да се появи в допълнение към болки в гърлото, запушен нос и насълзени очи. Секретите осигуряват благородна среда за болестотворни микроорганизми, които причиняват лош дъх.
Освен това често, когато се опитвате да елиминирате симптомите на алергията, се появява и сухота в устата, която също е причина за лош дъх.

4. Заболяване на черния дроб
Хората, страдащи от заболявания на черния дроб, страдат и от появата на лош дъх. Този симптом често подсказва за проблеми с черния дроб много преди да се появят други типични признаци.

5. Кандида (Candida albicans)
Друга причина за лош дъх може да бъде наличието на кандида. Тази гъбична инфекция често се появява при хора, които си поставят пиърсинг на езика. Развива се и при носителите на изкуствени протези или други зъбни приспособления като шини.

6. Инфекция хеликобактер пилори (Helicobacter pylori)
Тази инфекция обикновено се свързва с язви и други стомашно-чревни проблеми, но се появява по-често при пациенти с халитоза (лош дъх). За щастие след успешно излекуване на инфекцията, проблемът с лошия дъх също изчезва.

7. Гастроезофагеален рефлукс
Състоянието само по себе си е доста неприятно. В допълнение се появява и неприятният лош дъх. Добрата устна хигиена в случая е от ключово значение. Няколко проучвания доказват, че пациенти, страдащи от това заболяване, страдат също и от халитоза (лош дъх).

Има решение за проблема лош дъх

Като за начало, ако страдате от някое от гореизброените състояния е препоръчително първо да адресирате правилните решения за справяне с тях.

А за проблеми като лош дъх има едно ефикасно решение и то се нарича Инсадент / Insadent®. При повечето от тези състояния само добрата устна хигиена не би се справила изцяло с проблема. За сметка на това Инсадент, освен напълно безопасен, е и много ефективен. Благодарение на природните съставки, които съдържа, продуктът стимулира образуването на слюнка и има добър ефект и при други състояния на зъбите и устната кухина.