Лош дъх – причини и справяне с проблема

Лошият дъх в устата е проблем, който не може да бъде прикрит. Много хора не подозират, че го имат, а и деликатността на проблема често възпира околните да ги осведомят. При всички случаи е добре да се знае, че наличието на лош дъх може да е симптом на различни здравословни проблеми.

Най-честите причини за лош дъх в устата

Този проблем се среща изключително често, защото до появата му водят много и разнообразни причини. В основата му стоят 2 фактора:

– газовете, които се отделят от живеещите в устната кухина бактерии

– гнилостните процеси, засягащи остатъците от храна в устната кухина

Тези процеси са естествени и неизбежни причини за наличие на лош дъх. При добра устна хигиена обаче влиянието им лесно се неутрализира и те не може да предизвикат трайно влошаване на проблема.

Сред основните причини за поява на лош дъх се открояват следните:

ксеростомия (хронична сухота в устата), изявяваща се с намалено отделяне на слюнка

– синузит

– инфекции на дихателните пътища

– стомашно-чревни проблеми

– тютюнопушене

Важно е да се отбележи, че трайният и упорит лош дъх често се оказва симптом за протичащо заболяване на венците, например гингивит или пародонтоза.

Модерният подход за комплексно решаване на проблема лош дъх

За трайно справяне с лошия дъх в устата е необходим комплексен подход, включващ добра устна хигиена и отказване от тютюнопушенето. Като доказано ефективна допълнителна мярка може да се разчита на приема на Инсадент / Insadent®. Той стимулира образуването на слюнка, подпомага справянето с гингивит и забавя прогресията на пародонтоза. Комплексният му ефект допринася за трайно справяне с наличието на лош дъх.