лош дъх от устата

Голям брой хора по света се сблъскват с проблема „лош дъх от устата“ (халитоза). По данни на Американската стоматологична асоциация една четвърт от местното население е засегнато. Това със сигурност не е най-приятното нещо, което може да сполети някого. Зловонният мирис от устната кухина предизвиква притеснения, комплекси и дори ограничения в социалния живот. За щастие, има начини за елиминирането му. Преди да ги представим обаче, ще се фокусираме върху потенциалните провокиращи фактори.

„Виновници“ за лош дъх от устата

Бактерии

Като основна причината за лош дъх от устата специалистите посочват бактериите, които се натрупват по повърхността на зъбите, върху езика и венците. При недобра устна хигиена те се размножават бурно и активно и отделят токсини. Именно на това се дължи и неприятното усещане.

Различни заболявания

Гингивитът и пародонтозата (пародонтит) са друга причина за лош дъх от устата. Халитозата може да е следствие и от други заболявания. Примери за такива са възпаление на сливиците, проблеми със стомашно-чревния тракт, горните дихателни пътища, белите дробове, бъбреците и черния дроб.

В тези случаи е необходимо засегнатите да се обърнат към съответния специалист, за да бъде лекувана първопричината за поява на лош дъх от устата.

Лоши житейски навици

Гладуването, придържането към нисковъглехидратна диета, тютюнопушенето и безразборният прием на медикаменти също може да причинят лош дъх от устата.

Няколко полезни съвета за избавяне от лошия дъх от устата

Компаниите, които произвеждат продукти за устна хигиена, се опитват да внушат, че единственият начин за справяне с лош дъх от устата е употребата на специални пасти за зъби, разтвори за уста и спрейове. Истината обаче е друга! Съществуват много прости здравословни практики, които биха могли да помогнат за разрешаване на смущаващия проблем.
Ето кои са те:

Прием на достатъчно количество вода

При недостатъчен прием на вода устата остава суха. Създават се идеални условия за растеж и развитие на нежелани бактерии. От друга страна, недостатъчното количество слюнка спомага за задържане на хранителни частици между зъбите и под венците, осигурявайки хранителна среда за вредните бактерии. Като разграждат тези частици, микроорганизмите отделят вещества под формата на газове, които като вече споменахме, са главните „отговорници“ за неприятния дъх.

Поради изброените причини специалистите препоръчват да се поддържа оптимален воден баланс в тялото. За целта е необходимо да се приема между 1,5-2 литра вода дневно.

Консумация на повече сурови плодове и зеленчуци

Суровите плодове и зеленчуци по механичен начин помагат за отстраняването на хранителните частици и плака, които могат да доведат до лош дъх в устата. Освен това са богати на вода и поддържат устата хидратирана по-дълго време. Допълнителна полза от приема им е, че действат благоприятно при заболявания на венците благодарение на ценните вещества, от които изобилстват.

Повече витамин С

Доказано, е че витамин С създава леко кисела среда, която се оказва неблагоприятна за развитието на бактериите, които стоят в основата на лош дъх от устата. В допълнение може да отбележим, че приемът на храни, съдържащи водоразтворимия витамин, спомага за предотвратяване на заболявания на венците и образуване на плака. Храните с високо съдържание на витамин С са цитрусовите плодове, кивито, ягодите, чушките и др.

Използване на природни продукти с доказан ефект при лош дъх от устата

Съществуват много природни продукти, които се използват при поява на лош дъх. Сред тях обаче се откроява един – Инсадент / Insadent®. Той превъзхожда конкурентите си на пазара с качеството на съставките, фармацевтичната форма и технологията на производството.

Инсадент представлява уникална комбинация от фолиева киселина и висококачествен стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса (Zea Mays). Съставките взаимно допълват и усилват ефекта си. Изпитаната природна формула превръща Инсадент в отлично средство, което ефективно премахва лош дъх от устата.

Освен при халитоза Инсадент се прилага успешно при възпаление на венците (гингивит) и пародонта (пародонтит) и при сухота в устата (ксеростомия), предизвикана от приема на някои лекарства.

Инсадент се предлага в иновативни течни капсули (Solucaps), които се усвояват по-бързо и цялостно от организма и осигуряват по-мощен ефект. Продуктът е с изцяло природен произход и е практически безвреден дори при продължителна употреба. Има отлична поносимост и е икономически изгоден.