лош дъх в устата

Чувството за лош дъх в устата (халитоза) е нормално след консумация на някои храни, като лук или чесън, но ако оплакването е системно, проблемът на бива да се подценява. В следващите редове споделяме често пренебрегвани причини, които може да се окажат „виновници“ за перманентно лош дъх и как да се справите с тях.

Забравяте да почиствате езика

Почистването на езика се оказва не по-малко важно от измиването на зъбите, за да имаме свеж дъх. Когато по него има налепи, това е индикация за наличието на токсини. Те причиняват лош дъх и дори може да се отразят на цялостното здравословно състояние, защото различни части на езика са свързани с някои жизненоважни органи като белите дробове, стомаха, сърцето, бъбреците и черния дроб. За да се отървете от халитозата, е препоръчително да почиствате езика сутрин, преди измиване на зъбите. За целта започнете отстраняването на нежеланата плака отвътре навън. Важно е да не натискате прекалено силно, за да не нараните езика. Завършете процедурата с жабурене с вода за уста.

Бактерии в устната кухина – най-честата причина за лош дъх в устата

Рядко се замисляме за патогенните микроорганизми, които обитават устната кухина, но те са водеща причина за проблеми с оралното здраве. Най-често тези колонии от бактерии предизвикват възпаление на венците (гингивит), водят до развитие на кариеси или поява на лош дъх. Предпоставките за растежа на бактерии в устата са незадоволителната орална хигиена и консумацията на някои храни, например сладкишите. Причината е, че вредните микроорганизми се подхранват от захарта и започват да се размножават неконтролируемо, което води до натрупване на плака по венците и зъбите. Ако не спазвате правилата за поддържане на добра орална хигиена, е невъзможно да отстраните натрупаната плака. В резултат денталното здраве е компрометирано, а лошият дъх се превръща в хроничен проблем.

Носене на маска – неподозирана причина за лош дъх в устата

Маските са надеждно средство за предпазване от заразяване с Ковид-19, но когато буквално не ги сваляме дълго време, се превръщат в предпоставка за неприятното усещане за лош дъх в устата. Обяснението е, че при продължителен престой с маска се наблюдава липса на достатъчно кислород, което от своя страна благоприятства растежа на бактерии в устната кухина и намалява отделянето на слюнка. Това причинява сухота в устата и респективно лош дъх. За да си осигурим едновременно защита от заразяване и добро орално здраве, специалистите съветват да се наблегне на оралната хигиена. Една от препоръките за справяне с лошия дъх е да се правят чести изплаквания с вода за уста, когато е възможно.

Грижа от природата за справяне с лошия дъх

Инсадент / Insadent®® е изцяло природен продукт, който осигурява цялостна грижа за устната кухина. Това натурално средство съдържа рационална комбинация от фолиева киселина и стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на Царевична коса с високо качество. Високотехнологичната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps) осигурява бързо и цялостно усвояване на активните съставки от организма.

Приемът на продукта помага за профилактика и лечение на най-разпространение проблеми с венците и зъбите като гингивит, пародонтит, сухота в устата и халитоза. За оптимални резултати се препоръчва продължителна употреба. Дозировката е по 1 течна капсула, 2 пъти дневно. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти. Търсете в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.