дентална хигиена

Лошата дентална хигиена е сред проблемите, чието разпространение у нас придобива епидемиологични размери. За това свидетелства фактът, че почти няма човек без проблеми с венците и зъбите, включително сред подрастващите.

От друга страна, също толкова сериозен е и проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването у нас. Според официални данни България трайно заема челни места в Европа по отношение на затлъстяването сред жените и децата. Нещо повече – до 15 години най-вероятно ще оглавим класацията по този показател.

Това е причината да посочим резултатите от специално изследване, публикувано в американския Журнал за дентални проучвания. Според изследователите бактериите в устната кухина допринасят за натрупването на излишно тегло.

Как лошата дентална хигиена провокира затлъстяване и каква е ролята на бактериите, обитаващи зъбната плака?

Изследването проследява денталното състояние на 313 жени със затлъстяване и индекс на телесна маса над 27. Проучен е съставът на тяхната слюнка и е сравнен с този на 232 жени с нормално тегло. При 98% от жените с наднормено тегло е установено наличие на бактерии от род Selenomonas. Именно за тях се подозира, че допринасят за натрупване на излишно тегло. Освен това повишено количество на тези бактерии се наблюдава основно при недобра устна хигиена.
Според учените на подобряването на денталната хигиена и на редовното премахване на зъбната плака вече трябва да се гледа от допълнителен ъгъл. Освен за подобряване състоянието на устната кухина, те допринасят и за намаляване риска от затлъстяване.

Инсадент е вашият верен помощник за поддържане на изрядна устна хигиена

Бактериите от род Selenomonas са сред основните причинители на кариес и други проблеми с венците и зъбите. Подозираната им роля и при затлъстяването придава допълнителна тежест на борбата с тях.
За осигуряване чистотата на устната кухина и премахване на вредните бактерии може да се разчита не само на изрядната устна хигиена. Към редовното четкане на зъбите и изплакване на венците може да се прибави и приемът на Инсадент / Insadent®. Той има комбинирано противовъзпалително и регенериращо действие върху тъканите в устната кухина. Прилага се успешно за справяне с бактериални възпаления на венците (пародонтоза и гингивит), при лош дъх и при сухота в устата.