Лошата устна хигиена

Според психолозите при среща с даден човек първото нещо, което ни прави впечатление са неговите очи. Второто са зъбите и усмивката му, а третото – косата. Парадоксалното в случая е, че модерният човек насочва много по-големи усилия и средства към поддържане здравето на косата си, отколкото на устната кухина.

Поддържането на добра устна хигиена изисква не повече от 10 минути на ден за четкане на зъбите, почистване с интердентална четка или конец и евентуално изплакване с подходяща вода за уста. Средно обаче болшинството от възрастните хора отделят едва около 2-3 минути за устна хигиена, а при децата отношението е дори по-несериозно. Стоматолозите посочват именно занемарените грижи за устната кухина като основна причина за честите случаи на болни венци и развалени зъби.

Последствия от лошата устна хигиена

Основните проблеми с венците и зъбите идват, когато не се полагат грижи за отстраняване на зъбната плака. Тя се формира непрекъснато върху повърхността на зъбите и в основата им, близо до венеца. Продължителното задържане на плаката води до лош дъх в устата, поява на кариеси по зъбите и възпаление на венците. Тези проблеми от своя страна са предпоставка за развитие на тежки дентални заболявания като гингивит и пародонтоза. За появата на тези заболявания всеки може да съди по няколко основни и показателни симптома:

възпаление на венците – налице е зачервяване и подуване на венеца

– често кървене на венците

– стопяване на венеца, отдалечаването му от основата на зъбите и оголване на зъбните шийки

– разклащане на зъбите

Това са оплаквания, които показват напреднала фаза на гингивит или развитие на пародонтоза. Ако не се вземат навременни мерки се стига до падане на зъби и развитие на сериозно възпаление на устната кухина, което може да се разпространи и да засегне жизненоважни органи. Неслучайно проведено през месец януари 2016 г. изследване на шведски учени е доказало, че нелекувана пародонтоза може да доведе до инфаркт и други сърдечни проблеми. Въпросните учени са изследвали данните за пациенти, получили инфаркт и са установили, че повече от половината от тях са страдали от пародонтоза.

Подобрете устната си хигиена и полагайте грижи за венците и зъбите

Апелът на всики специалисти по дентална медицина е насочен към полагането на ежедневни дентални грижи и поддържане на добра устна хигиена.
Такава може да си гарантирате с премахване на зъбната плака всеки ден, допълнено от приема на Инсадент / Insadent®. Той действа противовъзпалително – подпомага борбата с вредните микроорганизми, населяващи устата и зъбната плака, и ускорява регенерацията на увредените тъкани в устната кухина. Това оказва изключително благоприятно действие върху венците и допринася за тяхното оздравяване. По този начин Инсадент съдейства и за поддържането на здрави зъби.