липсващи зъби

Броят на липсващите зъби може да се ползва като индикатор за качеството на живота на човека до момента. Освен това според много специалисти хората над 65-годишна възраст, които нямат липсващи зъби, е много по-вероятно да доживеят дълбоки старини и да опазят доброто си здраве по-дълго.

След като цялостта на зъбните ни редици има толкова сериозно значение за бъдещото ни здравословното състояние, грижата за зъбите и венците би следвало да е първостепенна задача за всеки. Да се опазят зъбите е много по-лесно, отколкото да се възстанови липсата им. Затова ще разгледаме основните препоръки на специалистите за поддържане на денталното здраве във времето. Те са особено актуални за хората, които са загубили част от постоянните си зъби и искат да си гарантират опазването на останалите.

Липсващи зъби – дентален или общо здравословен проблем?

Загубата на зъби е провокирана от отслабване на структурите, които ги държат прикрепени към челюстта. Връзката се осъществява посредством т.нар. алвеоларна кост – свързващото звено между корена на зъба и челюстната кост. Резорбцията на алвеоларната кост води до постепенно разклащане и последващо опадане на зъбите.

Стопяването на алвеоларната кост и липсващите зъби при хора около и над средна възраст е следствие най-често от развитие на дентално заболяване. Пародонтозата е най-значимото сред тях и именно на нея се дължи загубата на зъби при над 50% от хората.

Проучване обаче показва, че при хора, които имат повече от 5 липсващи зъби, причината за проблема може да се крие не само в наличието на дентално заболяване. До загуба на зъби може да се стигне и вследствие на съпътстващи общо здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, диабет и др. Всички те може да повлияят състоянието на алвеоларната кост и да отслабят връзката между зъбите и челюстта.

С оглед на толкова тясната връзка между денталното и общото здраве, хората с липсващи зъби трябва да полагат сериозни грижи за устната си кухина. Само така може да се гарантира, че няма да се стигне до загуба на още зъби. Необходимо е превантивните дентални грижи да са насочени към заздравяване на тъканите в устната кухина, стягане на венците и поддържане на алвеоларната кост. За постигане на тези ефекти специалистите по дентално здраве дават 3 основни препоръки.

Основни препоръки за превенция загубата на зъби

За опазване целостта на зъбните редици трябва да се разчита на:

  • редовно миене на зъбите (като последна процедура преди лягане вечер и по възможност поне още веднъж дневно)
  • редовно посещение при стоматолог, включително за профилактични прегледи
  • прием на продукти, поддържащи денталното здраве като Инсадент / Insadent®

Инсадент действа комплексно за регенериране на тъканите в устната кухина, увредени от протичащи дентални или системни заболявания. Освен това Инсадент блокира стопяването на алвеоларната кост. Така помага за спиране прогресията на пародонтозата. В допълнение Инсадент стимулира производството на слюнка и предпазва от сухота в устата (ксеростомия), която може да доведе до поява на дентални проблеми.