пародонтит

Тютюнопушенето може да окаже отрицателно въздействие върху ефекта от продуктите за лечение на пародонтит (пародонтоза). Това сочи проучване на датски изследователи от университета в Орхус – вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген. Докладът от работата е публикуван в сп. The Journal of Dental Research (JDR).

Припомняме, че пародонтитът е инфекциозно заболяване на опорно-поддържащия апарат на зъба с прилежащата към него гингива (венец). Той е на второ място по разпространение след кариеса. Дължи се на хронична бактериална инфекция. Ако не се лекува, може да доведе до разклащане и падане на зъбите.

При лечение на пародонтит – тютюнопушенето е противопоказно

Учените изследват влиянието на различните нива на тютюнопушене върху ефекта от лечението на пациенти с лека, средна и тежка форма на пародонтит. Резултатите са колкото изненадващи, толкова и очаквани. Оказва се, че заклетите пушачи с тежък пародонтит нямат полза от лечението. При страстните любители на тютюна със средно тежък пародонтит, пък терапията е само наполовина ефективна. За сравнение служат хора, които пушат по-малко.

„Изненадахме се, когато открихме, че пародонталното заболяване се е влошило при най-тежко засегнатата група на страстните пушачи. Все пак именно тези хора получават едно наистина обширно лечение, съобразено с индивидуалните им особености“. Коментарът е на Джули Пажаниайе, дентален хигиенист и една от авторите на изследването.

По официални данни около 40% от датското население има пародонтални проблеми, които варират по тежест от леки до много сериозни

Приблизително 18% от датчаните пушат всекидневно или от време на време.

В зависимост от състоянието на пациента лечението може да включва от дълбоко почистване на зъбите до лазерен кюретаж на засегнатите тъкани.

Понастоящем стоматолозите и денталните хигиенисти рядко препоръчват на пациентите с пародонтит да предприемат стъпка към отказване от тютюневата зависимост. Според Джули Пажаниайе е крайно време това да се промени. „Страстните пушачи трябва да осъзнаят, че отказването на никотина е от решаващо значение за ефективното лечение на пародонтита“, категорична е специалистката.

Увеличаване на ефекта от прилаганото лечение на пародонтит

Български лекари по дентална медицина използват Инсадент / Insadent® като част от лечението на пародонтално заболяване. Това 100% натурално средство превъзхожда останалите продукти по качеството на съставките, фармацевтичната форма и технологията на производството.

Научно доказано е, че рационалната комбинация от високопречистен екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса (Zea Mays) и фолиева киселина във формулата на продукта действа в няколко направления. Оказва мощно противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епитела в устната кухина. Преустановява стопяването на алвеоларната кост около зъбите и намалява тяхното разклащане.

Течните капсули (Solucaps), в които се намират активните съставки, спомагат за по-бързото им и цялостно усвояване от организма, а оттам и за по-мощния ефект.

Продуктът е безвреден и няма нежелани ефекти при продължителна употреба. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.