лепкава слюнка

От „лепкава слюнка” се оплакват много хора. Състоянието се превръща в проблем, тъй като твърде гъстата слюнка пречи на преглъщането, говоренето и поддържането на добра устна хигиена. Когато слюнката не е достатъчно течна, може да причини сухота в устата. Тя повишава риска от заболявания на венците, кариеси и инфекции в устната кухина. Какво можете да направите, за да намалите вискозитета (гъстотата) на слюнката – посочваме в следващите редове.

Идентифицирайте причините за поява на лепкава слюнка

Ако сте забелязали сгъстяване на слюнката е добре да посетите личния си лекар, а след това и стоматолог. Те ще определят реалните причини, стоящи в основата на проблема. Често увеличаването на вискозитета на слюнката се дължи на дехидратация, прием на определени медикаменти или хрема при сезонни алергии, настинки или вирусни инфекции.

Направете промени в храненето и навиците

  • Не консумирайте твърди, сухи, пикантни и гъсти храни, като мед, сиропи или фъстъчено масло
  • Ограничете консумацията на сладкиши и приема на кафе, портокалов сок, газирани напитки и алкохол
  • Не пушете
  • Хранете се на малки хапки, сдъвквайте добре храната и отпивайте по глътка вода, за да улесните преглъщането
  • Дъвчете дъвки без захар и хапвайте хрупкави плодове и зеленчуци за стимулиране на слюнчените жлези
  • Използвайте овлажнител за въздух у дома, за да избегнете изсушаването на въздуха и влошаване на симптомите на сухота в устата

Повишете приема на течности

Дехидратацията е една от основните причини за сгъстяване на слюнката. За да я избегнете, приемайте достатъчно вода. Това се равнява на около 8-10 чаши дневно. Също така пийте повече топли течности, като чай. Те ще ви помогнат да елиминирате гъстата слюнка и да почистите устната кухина от остатъците от храна.

Подобрете оралната хигиена

  • Мийте всеки ден зъбите си по два пъти на ден – сутрин и вечер
  • Използвайте конец за зъби ежедневно
  • Заложете на вода за уста с ксилитол и бетаин, и без съдържание на алкохол
  • Изплаквайте устата и правете гаргара със сода и вода преди и след хранене

Започнете прием на природно терапевтично средство за справяне с проблема „лепкава слюнка”

За успешно преборване на проблема, комбинирайте посочените по-горе практики с прием на Инсадент / Insadent®®.

Продуктът е терапевтично средство с изцяло натурален произход, което е предназначено за профилактика и овладяване на проблеми в устната кухина. Съдържа рационална комбинация от висококачествен стандартизиран екстракт на Царевична коса и фолиева киселина (витамин B9). Активните съставки имат комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие в устната кухина. Допринасят за усилване продукцията на слюнка и намаляване на нейния вискозитет. Оказват благоприятен ефект при сухота в устата и спомагат за премахване на лошия дъх. Грижат се за доброто здраве на венците и зъбите.

Продуктът се намира под формата на течни капсули (Solucaps). Те гарантират лесен и удобен прием, бързо и цялостно усвояване, и по-мощен ефект. При употреба на продукта не се наблюдават странични реакции и лекарствени взаимодействия.