кървящи венци

Клиничната практика сочи, че кървящите венци са проблем, който засяга предимно хората над 20-годишна възраст. Вероятно поради недостатъчната си осведоменост много от засегнатите пренебрегват следите от кръв в мивката след почистване на зъбите. Важно е да се знае, че това не е нормално състояние, а най-често признак за остро възпаление на венците (гингивит). Често поради липсата на адекватна устна хигиена и навременна стоматологична помощ заболяването прогресира и води до хронично възпаление на венците или пародонтоза.

Причини за кървящи венци

Основната причина за кървящите венци е натрупването на зъбна плака в основата на венеца. С времето тя се втвърдява и се образува зъбен камък. Неприятният твърд налеп повишава вероятността от кървене на венците и от развитие на периодонтит – инфекциозно заболяване на устната кухина, което засяга тъканите около зъбите, венците и костта под тях. Други причини за кървенето на венците могат да бъдат:

  • нарушено кръвообращение
  • интензивно търкане на зъбите при почистване
  • хормонални промени по време на бременност
  • неправилно поставени зъбни импланти
  • неправилна употреба на конец за зъби
  • дефицит на витамин D
  • недостиг на витамин K
  • употреба на антикоагуланти

Подходяща грижа при кървящи венци

Почиствайте старателно зъбите си след всяко хранене

Фактът, че венците ви кървят, не означава, че трябва да занемарите устната си хигиена. Препоръчително е да използвате четка за зъби с мек косъм, за да сведете до минимум дискомфортът, съпровождащ миенето на зъбите.

Пийте достатъчно вода

Живителната течност не само ще хидратира организма ви, но и ще отстрани хранителните остатъци, които се натрупват в междузъбните пространства и под венеца.

Ограничете приема на храни, съдържащи добавена захар и изкуствени подсладители

Те унищожават емайла на зъбите, стимулират развитието на бактериите в устата и водят до възпаление на венците. Хранете се здравословно и се старайте пресните плодове да са неизменна част от меню ви.

Инсадент / Insadent® за здрави венци

Стоматолозите препоръчват употребата на Инсадент на пациентите, страдащи от кървящи венци. Продуктът е с изцяло природен произход и съдържа две активно допълващи се съставки (стандартизиран екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса и фолиева киселина), които притежават противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната тъкан и епителните клетки в устната кухина. Активните съставките на Инсадент са проучени по отношение на ефективността и безопасността при гингивит и пародонтоза и се намират в по-ефективна мастноразтворима форма. Solucaps (течни капсули) позволяват бързо и цялостно усвояване на активните съставки и осигуряват по-мощно действие.