Заболяване на венците

Кървящи венци, лош дъх – това са два сериозни дентални проблема, които заслужават повече внимание от това, което обикновено им се отделя. От една страна те може да се развият като последствие от различни здравословни състояния – бременност, дефицит на определени витамини, стомашни проблеми и др. От друга страна кървене на венците и лош дъх в устата може да се разглеждат и като предупредителни знаци за опасност от развитие на сериозни здравословни проблеми като гингивит, пародонтоза и различни опасни инфекции. В повечето случаи кървящите венци и лошия дъх в устата вървят ръка за ръка.

Каква е връзката между кървящи венци и лош дъх?

Слабо кървене на венците е нормално да се забелязва при по-агресивно четкане на зъбите и особено при ползване на интердентални четки или конец за зъби. Проблем е налице тогава, когато кървенето е обилно и се появява редовно. В повечето случаи кървенето на венците е съпроводено и с лош дъх в устата, който обаче повечето хора не усещат сами.
В основата на връзката между тези два проблема стои основният и неизбежен рушител на денталното здраве – зъбната плака.

Няма зъбна плака – няма проблем

Зъбната плака се образува от остатъците храна, които се задържат в устната кухина след хранене. Основните облагодетелствани от това меню са бактериите, нормално населяващи устната кухина, които се хранят с нея и необезпокоявано увеличават броя и числеността на колониите си. Единственият начин да се избегнат здравните рискове от това бактериално пиршество се крие в редовното отстраняване на натрупаната зъбна плака, т.е. в добрата дентална хигиена.

Как плаката провокира кървенето на венците и лошия дъх?

Продукт от дейността на бактериите в зъбната плака са редица газове и отпадни вещества, които предизвикват неприятния дъх в устата. От друга страна тези продукти имат и токсично действие и водят до възпаления на венците, които с времето поразяват все по-обширни зони от венечната тъкан. В резултат на това венечната тъкан постепенно се стопява, образуват се джобове, оголват се шийките на зъбите, а бактериите навлизат все по-дълбоко в тъканта. Крайният ефект е още по-обилно кървене на венците и влошаване на проблема с лошия дъх.

Достатъчно ли е редовното премахване на зъбната плака и това ще реши ли появилите се проблеми?

Добрата устна хигиена и ежедневното премахване на натрупаната плака по и между зъбите е много успешна мярка за профилактични дентални грижи и минимизиране на риска от кървене, лош дъх и други дентални проблеми. Когато тези проблеми са на лице обаче е нужно допълнително решение, което е комплексно и може да ги реши едновременно.

Това решение е много по-достъпно отколкото повечето хора считат – може да бъде намерено във всяка аптека. Това е природният продукт Инсадент. Той доказано решава проблемите с венците. Инсадент възстановява увредената венечна тъкан и стопира резорбцията на алвеоларната кост, държаща зъбите по местата им. Действа противовъзпалително, подпомага борбата с устните бактерии, стопира кървенето и помага за премахване на лошия дъх. Затова именно Инсадент е перфектното допълнение към ежедневните грижи за устната кухина, гарантиращо справянето с кървящи венци, лош дъх, пародонтоза, гингивит и др.