кървящи венци

Кървящите венци са доста неприятен и често срещан стоматологичен проблем. Обикновено се наблюдава при миене на зъбите, използване на конец за почистване на междузъбното пространство или при отхапване на по-твърда храна.

Какви могат да бъдат причините за това състояние?

Като главна причина за кървене на венците се посочва наличието на възпалителен процес. Появата на кървене е един от най-характерните симптоми при гингивит, като венците стават червени и лъскави. Често се формира венечен джоб, в който се натрупва зъбна плака и зъбен камък.
Кървенето на венците може да е следствие от непълноценно хранене и по-конкретно недостиг на витамин С. Хроничният дефицит на този витамин предизвиква състояние, познато като скорбут.

Именно кървенето на венците е един от характерните негови симптоми. Подобни са признаците и при недостиг на витамин К, при който обаче се наблюдава кървене в цялата устна кухина.
Според специалистите промените от хормонално естество (пубертет и бременност) също са възможна причина за кървене на венците. Характерният за пубертета хормонален взрив причинява приток на кръв в тъканите на венците. Вследствие на това те стават по-чувствителни, подути и зачервени, и при миене започнат да кървят. По време на бременност хормоналните промени също увеличават чувствителността на лигавицата в устната кухина, а венците започват да кървят по време на извършването на ежедневната грижа за зъбите.

Как да се справим с този проблем?

Ако не се вземат навременни мерки за разрешаването му може да се стигне до развитие на пародонтит (хронично възпаление на околозъбните тъкани, водещо до формиране на костни джобове и разклащане на зъбите).

Съществуват множество съвети за това как да си помогнете при кървене на венците. Жабуренето с билкови отвари е често прилаган метод, но със съмнителен ефект. При кървене на венците все повече стоматолози препоръчват употребата на Инсадент. Благодарение на изцяло естествените си съставки (екстракт от царевична коса и фолиева киселина) Инсадент е средство на първи избор за ефективно овладяване на медицинското състояние. Друго предимство на Инсадент е, че той притежава силен противовъзпалителен ефект, което е от значение за неутрализиране на микроорганизмите в устната кухина, като по този начин се предотвратява появата на инфекции.