кървящи венци

Бременността е един от най-вълнуващите и дългоочаквани моменти в живота на повечето жени. Заедно с приятното вълнение и планове, свързани с появата на новия член от семейството, бременността може да бъде съпътствана и от далеч не толкова приятното подуване на краката, чувство за подпухналост, умора, гадене, повръщане, главоболие. Освен изброените симптоми е възможно да се наблюдава и неприятно кървене на венците. Самите те от своя страна са подути, свръхчувствителни и зачервени.

На какво се дължи това оплакване?
Според специалисти измененията в хормонален аспект са причина за възпаление и кървене на венците по време на бременност. Следствие на хормоналните промени бременните жени са по-чувствителни към “атаката” на вредни бактерии, които задълбочават проблемите с венците.

Важно е да отбележим, че слабата чувствителност на венците по време на бременност не би трябвало да буди силно притеснение. В случай обаче, че този симптом е съпроводен с описаното по-горе силно зачервяване, болезненост и лесно разкървяване, това може да бъде знак за наличие на гингивит. Ако той не бъде излекуван своевременно може да се стигне до поява на по-сериозно заболяване – пародонтит. Според редица научни изследвания пародонтита по време на бременност би могъл да увеличи опасността от преждевремено раждане, както и от раждане на бебе с по-ниско от нормалното тегло.

Сами разбирате, колко е важно да полагате старателни грижи по отношение на ежедневната устна хигиена през бременността. Освен стандартното почистване на зъбите с четка и паста е добре да използвате и допълнителни средства за предотвратяване на проблеми с венците. Ефективно и признато средство за тази цел е природния продукт на фирма Борола – Инсадент. Инсадент съдържа екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които притежават силно противовъзпалително действие. Съставките на Инсадент са напълно безопасни за организма на всяка бременна жена.