Ксеростомия

Намаленото слюноотделяне в устната кухина води до състояние, наречено ксеростомия, познато още като сухота в устата. От една страна то може да затрудни нормални ежедневни функции и потребности на човешкия организъм като говорене, хранене и храносмилане и дори да доведе до недохранване, но от друга страна може да предизвика тревога, нарушения в устната кухина и гърлото и влошаване на цялостното качество на живот на човек.

Какви са основните причини за ксеростомия?

Съществуват много причини за намалено слюноотделяне. Напредването на възрастта и наличието на захарен диабет са част от тях.

Но най-често проблемът сухота в устата се появява като страничен ефект вследствие на прием на медикаменти, които намаляват производството на слюнка. Такива медикаменти могат да бъдат за лечение на високо кръвно налягане, диуретици, антихистамини, нестероидни противовъзпалителни средства и много други. В действителност повече от 400 често използвани медикаменти могат да предизвикат сухота в устата.

Други причини за ксеростомия включват дехидратация на организма, заболявания или отстраняване на слюнчените жлези, тютюнопушене, хормонален дисбаланс, дишане през устата, сънна апнея, ревматоиден артрит, някои автоимунни заболявания като синдром на Сьогрен и други.
Някои хранителни нарушения, като анорексия и булимия, също е възможно да причинят ксеростомия.

Признаци на ксеростомия (сухота в устата)

Хората, които се борят с този проблем, могат да изпитат някои или всички от изброените по-долу признаци:

  • усещане за сухота в устата и гърлото
  • възпалено гърло
  • често усещане за жажда
  • затруднен говор и трудности при дъвчене и преглъщане (дисфагия)
  • бледи венци
  • напукани устни
  • червени и кървящи венци, гингивит и пародонтит

Ефективно и безопасно решение срещу ксеростомия

Първото нещо, което трябва да се предприеме, е да се елиминират провокиращите фактори за сухота в устата. След това може да се пристъпи към прилагането на средства, които да облекчат състоянието и да възвърнат нормалното слюноотделяне. Такова средство е Инсадент / Insadent® – натурален продукт под формата на течни капсули, чието благоприятно въздействие се дължи на двете активни съставки – екстракт от царевична коса и фолиева киселина.

Царевичната коса съдържа ценни елементи с противовъзпалително и успокоително действие под формата на стерини, танини, флавоноиди, витамин К и др.

Фолиевата киселина, позната и като витамин B9, е друг ценен за здравето елемент, който доказано подобрява състоянието на устната кухина. Тъй като организмът ни не го синтезира, е необходимо да си го набавяме допълнително.

Инсадент се справя отлично с проблеми като сухота в устата (ксеростомия) и различни заболявания на венците и пародонта.