ксеростомия

Секрецията на слюнчените жлези е важна от гледна точка на предпазване от усещане за сухота в устата (ксеростомия), което намалява качеството на живот и влошава денталното здраве.
При здрави индивиди в устната кухина постоянно се произвежда слюнка. На ден човешкото тяло може да произведе до 2 литра слюнчена течност. При преглъщане тя съдейства за елиминиране на хранителните отпадъци и контролира размножаването на бактериите, с което се намалява рискът от инфекции.

Как проблемът ксеростомия може да повлияе на здравето на устната кухина?

Когато процесът на производство на слюнка е възпрепятстван, хранителните остатъци и бактериите се полепват по повърхността на цялата устна кухина, включително и по зъбите, което води до прекомерно натрупване на плака, както и повишено наслояване на бактерии върху венците и зъбите. В резултат на това може да се стигне както до заболяване на венците (пародонтит), така и до развитие на кариес.

Основни причини за ксеростомия

Сухота в устата е негативна проява и на някои здравословни състояния като диабет, анемия, високо кръвно налягане, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, ревматоиден артрит и други.
Употребата на някои лекарствени средства също може да се прояви със страничен ефект ксеростомия. Най-често такъв ефект се наблюдава при прием на медикаменти за лечение на тревожност и депресия, настинки, алергии, при хипертония, диария, повръщане и уринарна инконтиненция.
Дехидратацията на организма също е един от факторите, които допринасят за засилено усещане за сухота в устата. А навиците като пушене и дъвчене на дъвка могат да повлияят в краткосрочен план върху производството на слюнка.

Симптоми на ксеростомия

Намаленото слюноотделяне в устната кухина предизвиква следните симптоми:

• Сухо и лепкаво усещане в цялата устна кухина
• груб и сух език
• затруднено говорене, дъвчене и преглъщане
• усещане за сухота в гърлото
• повишено наслояване на дентална плака
• напукани устни
• усещане за постоянна жажда
• развитие на бактериални или гъбични инфекции в устната кухина

Природно решение при ксеростомия

Сред натуралните средства, предназначени за стимулиране на слюноотделянето, с най-висока степен на ефективност и безопасност се отличава природният продукт Инсадент / Insadent®. В състава му са включени само натурални вещества – висококачествен стандартизиран екстракт от царевична коса и фолиева киселина. Свойствата на двете активни съставки са насочени към възстановяване на съединителната тъкан и епитела в устната кухина, но се наблюдава и значително облекчаване на проблема сухота в устата и лош дъх.

Инсадент се дозира според тежестта на състоянието, но 1 до 2 течни капсули способстват за увеличаване производството на слюнка и за намаляване на нейния вискозитет.

Инсадент не съдържа изкуствени овкусители и консерванти и е особено подходящ за продължителна употреба, тъй като не предизвиква никакви нежелани странични ефекти.