ксеростомия

Слюнката изпълнява редица важни функции и е с незаменима роля за поддържането на общото ни здраве. Ако често усещате устата си “лепкава”, а слюнката гъста и с намалено количество, много вероятно е да страдате от състоянието, известно като хронична ксеростомия, или сухота в устата.

Ксеростомия засяга около 10% от хората и се развива поради намалено производство на слюнка от слюнчените жлези. Сухотата в устата не е безобидно състояние, защото може да доведе до сериозни последствия, като възпаление на венците, развитие на пародонтоза или гингивит. Поради това на ксеростомията трябва да се обръща необходимото внимание и да се вземат мерки за овладяването й.

Основни функции на слюнката

Производството на слюнка е важно за осъществяването на редица процеси:

– поддържане на вкусовите рецептори в устната кухина влажни – това е ключов фактор, за да можем да възприемаме вкуса на храната

– стартиране процесите на храносмилане. Слюнката съдържа ензими, които започват разграждането на някои въглехидрати още в устната кухина

– действа като лубрикант, който “споява” сдъвканата храна в хапки, удобни за преглъщане

– неутрализира киселинното pH в устната кухина и предпазва емайла на зъбите от киселините, отделяни от бактериите в устата

– има антибактериално действие и унищожава някои постъпили с храната микроорганизми
Това са защитни функции, които предпазват организма и които без достатъчно количество слюнка не могат да протичат. Затова е важно да се разпознават първите симптоми на ксеростомията, за да може състоянието да се овладее навреме.

Причини за развитие на ксеростомия

Хронична сухота в устата може да бъде провокирана от различни фактори, най-вече от:

– прием на определени лекарства, при които съхненето на устата се явява страничен ефект (над 400 медикамента действат така)

– лечение с химио- или лъчетерапия

– развитие на диабет

– натрупване на стрес и тревожност

– тютюнопушене

– напредване на възрастта

Симптоми на ксеростомия

Най-честите оплаквания при ксеростомия са свързани с:

– сухота в устата и гърлото

лош дъх

– малко количество и гъста слюнка

– трудно преглъщане

– лесно разраняване на лигавицата на устната кухина и честа поява на афти

– пресипнал глас

Ксеростомия – лечение

Сред важните условия за успешно лечение на ксеростомия е намаляване влиянието на причиняващите я фактори. Също толкова важно е и стимулирането на слюноотделянето. Освен за справяне със сухотата в устата, това ще допринесе и за намаляване на риска от развитие на усложнения като гингивит и пародонтоза. В тази връзка лекарите препоръчват прием на природния продукт Инсадент / Insadent®. Той оказва допринася за регенериране на тъканите в устната кухина и за засилване производството и отделянето на слюнка.