гингивит

Милиони жени по света се спират на хормонални инжекции, за да се предпазват от нежелана бременност. Оказва се обаче, че този масово предпочитан метод за контрацепция значително увеличава риска от развитие на гингивит и пародонтит.

Влияние на хормоналните средства за контрацепция върху здравето на венците и зъбите

Изследователи от Американската академия по палеонтология насочват усилията си в търсене на обяснение как контрацептивните инжекции допринасят за появата на гингивит и пародонтит. Целта им е да повишат общественото внимание към тези две заболявания на венците, тъй като те са са индикатор не само за денталното здраве, но и за общото състояние на организма. Екипът отваря широка скоба, за да напомни, че в напреднал стадий освен до загуба на зъби, хроничното възпаление на венците може да доведе до редица сърдечно-съдови, чернодробни и бъбречни заболявания.

Участничките в контролната група са млади нареждали момичета и жени в менопауза на възраст от 15 до 44 години. Всички те попълват анкетни карти, в които подробно обясняват дали към момента на изследването използват хормонални инжекции против забременяване. Освен това се подлагат на стоматологичен преглед, в който акцентът пада върху наличието на възпалителен процес, оголени венци и джобове около зъбите. За целите на изследването се вземат под внимание и възрастта, расата, образованието и доходите на доброволките.

След обобщаване на данните учените стигат го заключението, че жените, които в даден момент от живота си са използвали инжекционен препарат за контрацепция, имат значително повече проблеми с венците, отколкото онези, които не са употребявали такива средства. Симптомите на гингивит и пародонтит при тях са ясно изразени – венците им кървят спонтанно или при четкане на зъбите, дълбочината на джобовете около зъбите е от 3-4 мм до 5-6 мм и зъбите са особено чувствителни към резки температурни амплитуди.

Ефективен начин за лечение и профилактика на гингивит и пародонтит

Стоматолозите призовават дамите, които са използвали хормонални инжекции за контрацепция, да се отнасят с повишено внимание към устната си хигиена и да правят профилактични прегледи на зъбите на всеки 6 месеца. При наличие на гингивит и пародонтит те могат да се доверят на природния продукт Инсадент / Insadent®, който е с доказан терапевтичен ефект при заболявания на венците. Всяка капсула от него съдържа стандартизиран екстракт от царевична коса и фолиева киселина. При редовен прием в продължение на 3 месеца активните съставки доказано регенерират съединителната тъкан и епитела в устната кухина, преустановяват резорбцията на алвеоларната кост, усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет.